Artiklar & Video

Produkter

Grön pasta av zucchiniFör dig som vill dra ner på kolhydraterna, eller bara testa något nytt, är pasta gjord av grönsaker ett gott tips. Grön pasta ger både tallriken mer färg och kroppen en extra dos näring! Exempel på grönsaker du kan använda är morötter, aubergine och zucchini och det är lätt att strimla dem i en Benriner grönsakssvarv. Pasta och nudlar av just zucchini har blivit väldigt populärt och brukar kallas för ”zoodles”.

Zoodles (4 portioner) 
3-4 st zucchini
Salt

Gör så här:
Svarva zucchinin i en Benriner grönsakssvarv. Du kan även använda en Benriner mandolin eller en potatisskalar till att göra pappardelle.

Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i pastan i ungefär en minut och den blir krispigt al dente. Klart för servering!

Månadens plock, januariVill du ha en nystart 2018? Ett bra nyårslöfte, både för dig själv och miljön, är att äta mer grön mat under året.

Att dra ner på köttet är en utmaning för många. En bra början är att minska köttkonsumtionen genom att dryga ut köttfärssåsen eller söndagsgrytan med exempelvis linser, rotsaker eller svamp. Lagar du grytan i en tryckkokare från Fissler gör du miljön en ännu större tjänst. Tryckkokaren reducerar tillagningstiden till mindre än hälften och minskar på så vis åtgången av energi. Råvarorna behåller dessutom både smak och färg, tack vare den korta tillagningen. För dig som vill minska på kolhydraterna är grönsakspasta ett smarrigt tips. Med Benriners grönsakssvarv gör du enkelt snygga strimlor av olika slags betor och zucchini. Du kan också använda en Benriner mandolin eller en skalare från Opinel till att göra pappardelle. Om du vill servera en helt grön måltid ska du leta efter kronärtskockor i grönsaksdisken. En stor, kokt kronärtskocka är lagom som huvudrätt och fantastisk god att äta med lite vispat smör eller majonnäs.

Viktigt att tänka på när du fyller kylen med frukt och grönt är att samtidigt utrusta köket med bra redskap. Opinels skalknivset är en vass låda i sammanhanget. Det fyrdelade setet innehåller alla redskap du kan tänkas behöva till att putsa grönsaker. Hackar grönsakerna gör du bäst med Globals smidiga grönsakskniv. Se bara till att ha en stabil skärbräda som underlag, annars finns det risk att knivens egg kommer till skada.

En riktigt god och grön start på det nya året önskar vi på Sundqvist!


Produkter i månadens plockbild:

Global - Liten grönsakskniv
Fissler Vitavit - Tryckkokare
Zassenhaus - Trancherbräda
Opinel Essentials - Skalknivset
Benriner - Mandolin

Har du aldrig köpt en färsk kronärtskocka tidigare kan det vara svårt att veta hur du rensar den, vilka delar som kan ätas och vilka som kan kastas. I Globals knivskola lär Johan Backéus, Årets Kock 2017, ut sin bästa knep. Ta del av avsnittet här.

Brittiska BubblareI Södra England pågår just nu en vinrevolution. Druvodlingarna poppar upp som svampar ur jorden och det mousserande vinet prisas på internationella provningar. Vi reser till Sussex tillsammans med vinkännaren Jens Dolk för att ta tempen på brittiskt bubbel.

Jens Dolk kallar den för ”vinkällarväst”. Den tunna, mörkblå dunvästen som han har trätt på sig över tröjan. Begreppet är nytt för oss vanliga dödliga. Men Jens, som har arbetat med vin i större delen av sitt liv, vet vilken klädkod som gäller på vingårdarna. Det blir vi varse om på resans första anhalt. När vi kliver ur bilen möts vi av en likadan väst, i en aningen mörkare nyans, och ett stort leende.

- Välkomna till Ridgeview!

Mannen med den mörka västen heter Tom Surgey. Han arbetar med affärsutveckling på Ridgeview, en av ca 200 kommersiella vinproducenter i England. På Ridgeview tillverkas enbart mousserande viner av de klassiska champagnedruvorna: chardonnay, pinot noir och pinot mineur. Alla tre druvsorter odlas och frodas intill vineriet, där vinet tillverkas efter skördning.När vi besöker Ridgeview är det slutet av september och skörden har just satt igång. En grupp druvplockare passerar förbi oss, på väg mot fälten med blåa druvor. Själva blir vi lotsade till chardonnayplantaget. Tom låter oss smaka varsin druva från de dignande vinrankorna, medan han berättar om odlingen.

- Det här är Ridgeviews allra äldsta vinplantage. Det var här allting började, säger han.

Tom förklarar att chardonnay är den champagnedruva som är enklast att odla, men för den delen inte en druva som ska underskattas. Varje år gör Ridgeview ett mousserande vin av enbart gröna druvor, så kallat Blanc de blancs, från just den här chardonnayodlingen. Ridgeview är särskilt stolta över sitt Blanc de blancs.
Vinet gav Ridgeview internationellt erkännande, när det 2010 prisades på Decanteer World Wine Awards.

2010 var ett viktigt år även för Nyetimber, den andra stora vinproducenten vi besöker under vår resa. Nyetimber deltog då i en internationell blindprovning med sin Classic Cuvée 2006. Motståndet bestod av ett 50-tal andra mousserande viner, däribland bidrag från champagnejättarna Roederer och Bollinger. Nyetimber vann provningen och visade världen att brittiskt bubbel är att räkna med.I Champagnemått mätt är den engelska vinindustrin fortfarande småskalig och det är främst de egna landsmännen som skålar i vinet. Totalt exporterade England cirka 250 000 flaskor bubbel under 2015. För att sätta det i perspektiv exporterade Frankrike under samma år 150 miljoner flaskor – enbart från Champagne.

Men mycket håller på att ske. I takt med att klimatet i södra England har blivit varmare har förutsättningarna för vinodling blivit bättre. Det omvända gäller i Champagne, där de varma sensomrarna tvingar vinbönderna till en allt tidigare skörd. Taittinger är ett av flera champagnehus som nu letat sig över sundet och
etablerat sig i södra England.

Det är inte bara temperaturen som gör södra England till en lämplig plats att odla champagnedruvor. Steffan Griffiths, Brand Manager på Nyetimber, berättar
att jorden och solen är minst lika viktiga faktorer. Druvodlingarna planteras ofta på ängar som sluttar mot söder, för att rankorna ska få så mycket solljus som
möjligt under dagen. När vi besöker Nyetimber Estate har solen gömt sig bakom ett täcke av dimmoln, men Steffan försäkrar oss om att soltimmarna på vingården är många. Han pekar mot andra änden av plantaget, i riktning mot havet.

- Ser ni linjen vid horisonten? Den går nästan inte att urskilja idag på grund av dimman. Men det är South Downs, vår sköld mot ovädret som kommer in från havet.

South downs är ett band av kritakullar som sträcker sig över större delen av sydöstra England, genom grevskapen Hampshire, West Sussex och East Sussex.
Både Ridgeview och Nyetimber ligger i anslutning till dessa kullar, precis som majoriteten av Englands vingårdar.

Området har samma jordmån som Champagne. Faktum är att landmassorna också hänger samman under Engelska kanalen. Jorden är näringsfattig och består av höga andelar kalk och krita, vilket ger en utmärkt grund för druvodling. Om jorden är näringsrik ligger vinrankorna på latsidan, medan en fattig jord gör dem stressade och de producerar stora mängder frukt för att djuren ska äta fröna och sprida dem vidare.

Steffan skrattar lite och säger:
- Ja, i det här fallet är det alltså vi som är djuren, som sprider frukten vidare i små glasflaskor.På Nyetimbers odlingar hänger vindruvorna ännu kvar på rankorna. Ändå möter vi flera druvplockare i gångarna när vi vandrar genom vinplantagen. Jens undrar vad de sysslar med och Steffan förklarar att de ”håller ett öga på druvorna” tills dess att skörden drar igång. Det finns till exempel en och annan grävling i området, som gärna frossar i sig druvor om tillfälle ges.

För Ridgeview är nattfrosten det största hotet mot druvorna. De förlorar ungefär en tiondel av sin skörd varje år på grund av frostskador. För att minska svinnet har de installerat ett varningssystem, som larmar om temperaturen sjunker under noll grader. Ett sms skickas då ut till ett antal anställda som, snabbt som ögat, tar sig till vinodlingen och tänder värmeljus under vinrankorna. För att värma upp Ridgeviews tre huvudodlingar på dryga sex hektar behövs cirka 1 000 värmeljus.

Den mest kritiska perioden för vingårdarna är blomningstiden. Då ska odlingarna helst bada i sol och värme. Regnar det under blomningen kommer vinrankorna att producera en mindre mängd frukt, som ofta är av sämre kvalitet. För Nyetimber var 2012 ett tufft år. Sommaren fullkomligt regnade bort och de få druvor som klarade sig fram till skördetiden höll inte måttet. Steffan berättar att Nyetimber då tog det svåra beslutet att inte plocka en enda druva.

- Vi kunde ha gjort vin, till och med ett hyfsat bra vin. Men det skulle inte ha varit
fantastiskt, säger han.

För vinproducenterna vi möter är det oerhört viktigt att den första kontakten med brittiskt bubbel blir en njutning. De har inte en chans att utmana champagne, prosecco eller cava när det gäller kvantitet – alltså blir vinets kvalitet avgörande. Tom Surgey på Ridgeview menar att de brittiska producenterna samarbetar snarare än konkurrerar med varandra. Tillsammans arbetar de för att ge vinet en ökad status och bygga engelskt mousserande vin som varumärke.Däremot är de inte helt eniga om vad varumärket ska kallas. Namn som har varit på tapeten är ”Brit Fizz” och det mer franskklingande ”Britange”. Tom tycker att det är onödigt att krångla till det. Han kallar vinet helst för ”English sparkling wine”, eller kort och gott ”A glass of English”.

Så, hur smakar då ett glas ”English”? Enligt Tom har de engelska mousserande vinerna tre tydliga karaktärsdrag:
- Vinerna är friska, koncentrerade och har en hög syra.

Syrligheten kommer av att druvorna odlas i ett svalt klimat och den koncentrerade fruktsmaken av att druvorna tar lång tid på sig att mogna. Tom menar att kombinationen ger vinerna en perfekt balans mellan syra och fruktsötma.

Upp till bevis. Vi avslutar vårt vingårdsbesök med en provning av några av Ridgeviews bäst säljande mousserande viner. Tom är särskilt spänd på att se vad vi tycker om deras Blanc de blancs, vinet som gav Ridgeview ett namn i världen. Jens doftar, smuttar och nickar gillande. Absolut, det är gott. Men det är inte vinet som imponerar allra mest på honom. Jens favorit blir istället deras Blanc de noirs.

Blanc de noirs görs, i motsats till Blanc de blancs, av enbart blå champagnedruvor. Vinerna är mjukare och ofta mer kryddiga i sin karaktär. I Ridgeviews Blanc de noirs är det Pinot noir som är den dominerande druvan. Jens provar vinet i både Riedels klassiska champagneglas och glaset för New world pinot noir, för att se i vilken kupa vinet kommer fram bäst. Just i detta fall föredrar han champagneglaset. Pinot noirglaset gör däremot stor succé hos Tom. Han blir alldeles lyrisk när han får höra att glaset rymmer en hel vinfaska.

- Är det sant? säger han med stora ögon. Det är ju lika magiskt som Mary Poppins handväska.Bubbelbästis

Riedels champagneglas passar till alla typer av mousserande vin, champagne så väl som brittiskt bubbel. Ett annat glas som fungerar utmärkt just engelska viner är Veritasseriens glas för Sauvignon blanc. Kupans form förstärker friskheten och intensiteten i druvorna, samtidigt som den balanserar upp vinernas höga syra.


Vingårdsresa i Sussex

Åk på en vingårdsweekend till Södra England! Den bästa tiden för besök är slutet av september och oktober. Nedan är en exempelresa på två dagar med besök hos några av Englands största producenter av mousserande vin.

RIDGEVIEW ESTATE WINERY
Ridgeview är en etablerad producent som var först att exportera brittiskt bubbel till Sverige.
www.ridgeview.co.uk


ENGLISH WINE CENTRE
På English Wine Centre äter och dricker du gott. Här finns landets största samling av engelska viner.
www.englishwinecentre.co.uk


RATHFINNY WINE ESTATE
Rathfinny satte sin första vinplanta 2010 – målet är att vinodlingen ska bli störst i Europa.
www.rathfinnyestate.com


SOUTH LODGE HOTEL
South Lodge är ett femstjärnigt hotell med en Michelinkrog och källare med över 300 vinsorter.
www.exclusive.co.uk/south-lodge


NYETIMBER ESTATE
Nyetimber var först i England med att producera mousserande vin enligt champagnemetoden.
www.nyetimber.com


WISTON ESTATE WINERY
Wiston är uppstickaren som 2017 fick pris för bästa engelska mousserande vin i två välrenommerade tävlingar.
www.wistonestate.com

Välkommen till oss på Formex!Äntligen dags att kicka igång 2018! Besök vår monter och testa testvinnande köksredskap tillsammans med youtubestjärnan Matgeek, rösta fram din egen bästis i köket och lär dig allt om hur du matchar rätt druva med rätt glas på vår glas- och vinprovning.


Utöver våra aktiviteter så är montern som vanligt fylld av köksredskap av bästa kvalité från marknadens vassaste premiumvarumärken. Tillsammans nördar vi ner oss i stålsorter, slipvinklar, keramiska malverk, titaniumbeläggning, sjulagerskonstruktioner, druvspecifika kupor. Rena rama grekiskan för vissa – ljuv musik i våra köksprylsälskande öron.


Våra monteraktiviteter:Testa våra testvinnare!

Yaxell ZEN och Scanpan CTX har för andra året i rad kammat hem vinsten i Aftonbladets tester av köksknivar och stekpannor.

Mellan klockan 13-15 på onsdag till fredag kan du testa testvinnarna tillsammans med Youtubestjärnan Matgeek och rösta på din favorit samtidigt som Matgeek bjuder på något att mumsa på.
Bubbel- och glasprovning med Riedel

Under ledning av sommelieren och Riedelspecialisten Jane Sandström bjuds du på en upplevelse du sent ska glömma.

Glasets betydelse för mousserat vin är för många ett outforskat område. När du upplevt skillnaden kommer du njuta av ett glas bubbel på en helt ny nivå.

Glas- och bubbelprovning i vår monter onsdag till fredag klockan 16.
Platser bokas via din säljare.
Under mässan erbjuder vi förmånlig mässrabatt, kraftfulla kampanjer och ett gäng rejäla mässklipp.
Vid orderläggning i montern får du dessutom en lyxig goodie bag. Kom och låt dig inspireras i vår monter B08:21 på Formexmässan 17-20 januari.


Välkommen!


Globals knivskola: Dela hummerIngen riktig festmiddag utan hummer! Hummer passar lika bra till förrätt som huvudrätt och kan kokas, gratineras eller hackas ner i en skagenröra. Godast blir det om du väljer färsk hummer. I Globals knivskola visar Johan Backéus, Årets Kock 2017, hur du tar hand om denna delikatess. Dels hur du dödar en levande hummer på ett skonsamt vis, men även hur du förbereder hummern inför gratinering och delar upp den när den är kokt.
Johan klyver hummern med hjälp av en rejäl kockkniv. Kniven kan ta lite stryk av hummerskalet och behöva slipas upp efteråt, så välj inte en kniv som du är allt för rädd om. Kockkniven är också bra att ha till hands när du skalar och delar upp kokt hummer, lika så en gedigen kökssax. Utan redskap är det svårt att skala klorna ordentligt och få ut det delikata hummerköttet.

Se alla Globals kockknivar här


Recepttips!

Ugnsgratinerad hummer är en vinnare på nyår! Vi bjuder på ett lyxigt recept tillagat av Johan själv, som garanterat kommer att gå hem hos middagsgästerna.

Ta del av Johans Backéus hummer här.
 


SQ på Facebook