Artiklar & Video

Produkter

Druvspecifikt med Riedel - RieslingDruvsorten är en av de viktigaste faktorerna för hur ett vin doftar och smakar. Men vad som också är avgörande för vinupplevelsen är i vilket glas vinet avnjuts. I Druvspecifikt med Riedel går dryckesexperten Jens Dolk igenom några av våra mest älskade druvor – och vilken typ av glas som krävs för att vinet ska komma till sin rätt.

Riesling

Riesling är en populär grön druva som ursprungligen kommer från Tyskland. Druvan trivs i svala klimat och odlas framförallt i norra och centrala delarna av Europa. Riesling finns också i varmare vinländer som Sydafrika, Nya Zeeland och Chile. Här odlas druvan på svala platser, till exempel uppe i bergen i Chile eller på Nya Zeelands sydö. Rieslingviner finns i många olika skepnader. Unga Rieslingviner har ofta en tydlig citruston, medan lagrade viner har en mer generös stil med toner av bland annat honung, aprikos och petroleum. Gemensamt för vinerna är att de går under kategorin friskt och fruktigt.

Kort om druvan:
• Ursprungligen från Tyskland
• Trivs i smala klimat
• Friska, fruktiga viner
• Smak av citrus, honung och aprikos


Glas för Riesling

Riedels vinglas för Riesling har en liten, hög kupa med relativt sluten öppning. Kupan balanserar syran i vinet genom att lyfta fram druvans fruktighet. Av samma anledning passar glaset till röda viner med fin syra och balanserade tanniner, exempelvis Zinfandel och Chianti.

Kort om glaset:
• Liten, hög kupa
• Liten öppning
• Framhäver fruktigheten
• Minskar syranSe alla Rieslingglas här

Recepttips!

Riesling och skaldjur är en populär smakkombination. Jens tycker även att Riesling passar perfekt till asiatiska maträtter med chili, tack vare syran och den rika frukten. Testa gärna vinet ihop med något av våra heta recept!


Grilla på koreanska
Koreansk BBQ på Jennie Walldéns vis

Teriyakilax med nudelsallad & chilimajonnäs
Hett recept av Mästerkocken Catarina König

Koreanska ribs
Grillade revben à la Jennie Walldén

Vällagrade hantverkSeki är beläget i centrala Japan och är känd som den japanska kniv- och svärdtillverkningens huvudstad. Här grundades Yaxell 1932 som tillverkar japanska kvalitetsknivar genom att kombinera ny teknologi med traditionellt hantverk.

I japanska Seki har invånarna ägnat sig åt knivtillverkning i nästan 800 år, tack vare en rik tillgång på järn, kol och vatten. Råvarorna utgör grunden i de traditionella katanasvärd, som var samurajernas viktigaste redskap då det begav sig. Efterfrågan på katana sjönk dock kraftigt i slutet av 1800-talet, när Japans regering utfärdade ett förbud mot att bära svärden i offentliga miljöer. Sekis smedjor skiftade då fokus från tillverkning av katanasvärd till köksknivstillverkning.

För att hylla stadens långa tradition av knivtillverkning anordnas en knivfestival den andra helgen i oktober varje år. Seki Cutlery Festival har firats i över 30 år och lockar årligen cirka 150 000 besökare. Kniventusiasterna vallfärdar till staden för att ta del av samurajshower och traditionell katanatillverkning, eller för att fynda knivar på marknaden som sträcker sig längs hela Sekis huvudgata. På marknaden går det att hitta allt från småskaligt knivhantverk till större knivvarumärken och matstånd där besökarna kan njuta av lokala specialiteter.

Seki Cutlery Festival är en höjdpunkt för så väl Sekis invånare som turister. Många är de köksknivsnördar och matlagningsentusiaster som deltar i festligheterna varje år. Söker du dig bort från den myllrande huvudgatan finner du också små traditionella japanska hus med vackra trädgårdar – en stor kontrast till pulsen och neonljusen i Tokyo.

Yaxell grundades i Seki 1932. Familjeföretaget drivs idag av Takeshi Yamada san, som är fjärde generationen knivtillverkare. Yaxell har tagit vara på den gedigna kunskap om knivtillverkning som gått i arv i generationer och i sin tillverkning kombinerar de ny teknologi med traditionellt hantverk.

Tillverkningsprocessen börjar med att knivbladet stansas ut ur en stålplatta av högkvalitetsstål. Momentet kräver år av träning, eftersom det sker manuellt med ögonen som enda måttstock. För att bladet ska få en egg med exceptionell skärpa och hårdhet har Yaxell tagit fram en speciell härdningsmetod. Kniven hettas upp i en vakuumtank med ammoniak som har en temperatur på 920 grader. Upphettningen sker i tre omgångar. I första omgången hettas stålet upp till 800 grader, i andra omgången till 1 000 grader och slutligen till 1 050 grader. Därefter kyls kniven ner till -75 grader och slutligen hettas kniven upp igen. Det sista momentet är unikt för japansk knivtillverkning och hemligheten bakom de sylvassa och rosttåliga knivarna.
Kvaliteten på stålet styr hur hårt det kan härdas, vilket i sin tur styr hårdheten på knivbladet. Ett knivblads hårdhet anges i enheten HRC. Ju högre HRC desto hårdare stål och vassare skärpa. Knivstål har vanligen ett värde mellan 52 och 64 HRC. Stålet i Yaxells knivar har ett värde mellan 60 och 63 HRC.

Efter härdningen monteras handtaget på kniven. Alla Yaxells handtag är tillverkade av canvas-micarta. Materialet framställs av linneduk och specialplast, som pressas samman under högt tryck och hög temperatur. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget sätts ihop med hjälp av ett antal kraftiga nitar, en till tre stycken beroende på vilken serie kniven tillhör.

När handtagen är på plats slipas knivarna för hand av en slipmästare. För att uppnå maximal skärpa slipas knivarna i tre steg, först på en grov slipsten sedan på en mellangrov och slutligen på en fin slipsten. För att bli slipmästare krävs 5-10 års träning och hantverket är avgörande för knivens slutliga kvalitet. På flera av Yaxells knivar graveras seriens japanska tecken in på knivbladet. Att gravera tecknen för hand är något som endast få personer bemästrar till perfektion. Det fick Yaxell erfara när deras trogna gravyrmästare, efter många decennier i företaget, lämnade sin tjänst på grund av sjukdom. En rad gravörer testades – men ingen höll måttet. Yaxell beslutade sig då för att gräva där de stod och utlyste en audition bland sina anställda.

I den japanska kulturen finns en stor rädsla för att ”tappa ansiktet”. Endast den som känner sig helt säker på sig själv och sin kunskap vågar visa upp sina färdigheter. Av den anledningen var det bara två av Yaxells anställda som antog utmaningen och sökte jobbet som gravyrmästare.

Gravyrkunskaperna sattes på prov genom en mängd olika tester. Den kandidat som presterade bäst var en av Yaxells slipmästare. Mannen korades till vinnare av Yamada san och kan numera titulera sig ”slip- och gravyrmästare”, en titel som inger mycket respekt i den japanska knivbranschen. Idag är det hans hantverk som pryder alla Yaxells knivar och som gör de funktionella konstverken fulländade.


Artikeln är hämtad ur Sundqvists magalog Steel nr. 1, 2018.Månadens plock, marsMars är här – vårens första månad! Vintern vill inte släppa taget riktigt än, men med ljuset kommer ändå hoppet om varma dagar och knoppar som spirar i rabatterna. 

I år infaller påskhelgen i skiftet mellan mars och april. Om vi har tur tittar vårens primörer fram lagom till påskbuffén. Få grönsaker är så efterlängtade som den första svenska sparrisen och vissa år kan vi njuta av sparrisskott så tidigt som i slutet av mars. När du bunkrar upp kylen och skafferiet med vårens godsaker, tänk på att samtidigt fylla knivstället med rejäla köksknivar. Kockkniven i Yaxells serie Zen är en riktigt bra allroundkniv som vunnit Aftonbladets knivtest två år i rad. Knivbladet är uppbyggt av 37 lager damaskerat stål. Det finns även flera andra skarpa knivar i Yaxells sortiment. Yaxell Ran, Yaxell Gou och Yaxell Super Gou är tre serier med blad i 69, 101 respektive 161 lager stål. Yaxell Zen karakteriseras av sin hamrade finish, medan knivarna i övriga serier har slipats och polerats för att ge bladen en vacker ådring.

En annan välpolerad och vällagrad serie är Scanpan Fusion 5. Alla stek- och kokkärl i serien är uppbyggda av fem lager rostfritt stål och aluminium, vilket ger dem utmärkt värmespridning. Den smarta Fusion 5-roastern är din bästa vän när det vankas påskmiddag! I med lax, dill, citron och smör i formen, så tillagar fisken sig själv i ugnen. Du kan också använda ugnsformen till att göra gratänger, lammstek eller till att rosta grönsaker. Låt dig inspireras av vårens smaker och våga prova dig fram!

Produkter i månadens plockbild:

Yaxell Zen - Kockkniv
Yaxell Ran - Kockkniv
Yaxell Gou - Kockkniv
Yaxell Super Gou - Kockkniv
Scanpan Fusion 5 - Roaster


Recepttips!

Påskbuffé, familjemiddag eller snabblunch – ugnsbakad lax passar till alla tillfällen. Om du vill testa ett nytt recept är Catarina Königs nudelsallad med Salmalax och chilimajonnäs ett hett tips!

Ta del av Mästerkockens fräscha laxrätt här.
Välstekt med Scanpan – EntrecôteAtt steka en perfekt biff kräver precision – detsamma gäller en bit fisk, pilgrimsmussla eller kycklingfilé. I Välstekt med Scanpan visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du blir en stekare i världsklass genom att steka i rätt temperatur, tid och stekpanna.

Entrecôte

Entrecôte är en populär köttbit, mycket tack vare sin rika marmorering. När köttet tillagas på rätt sätt blir det otroligt mört och smakrikt. Tricket för att lyckas med entrecôten är att steka på hög värme under kort tid. Steker du köttet för länge finns det risk att det blir torrt, segt och tråkigt. Lägg i köttbiten när pannan är riktigt varm, salta och peppra och stek i två minuter. Vänd på biffen, tillsätt smör, vitlök och rosmarin och ös köttet i ytterligare två minuter. Då får du en välsmakande entrecôte med perfekt stekyta och innertemperatur.

Thomas använder en rostfri stekpanna utan beläggning när han steker entrecôte. När du steker på hög värme är en obelagd panna att föredra, eftersom den är mer värmetålig än en belagd panna. En annan skillnad mellan stekpannorna är att den obelagda suger tag i köttbiten och släpper taget när stekytan är fin, medan du kan röra biten fritt i en belagd panna. I praktiken fungerar alltså en rostfri panna mer som en grill. När entrecôten är färdigstekt är det viktigt att låta den vila i några minuter innan du skär upp. Då kommer saften att stanna kvar i köttet och biffen bli saftigare.

Stektips!
• Stek på hög temperatur
• Stek under kort tid
• Glöm inte smöret
• Använd en rostfri stekpanna
• Rör inte på köttet under stekning – det lossnar från pannan när stekytan är fin!
• Låt köttet vila innan du skär upp

Se Scanpans obelagda pannor från Fusion 5 här


Recept med entrecôte

Entrecôten är lika omtyckt i hemmaköket som bland professionella kockar. Låt dig inspireras av recept från två riktiga proffs!Grillad hängmörad entrecôte
Elegant entrecôte signerad Edin Dzemat

Grilla på koreanska
Koreansk BBQ på Jennie Walldéns visDruvspecifikt med Riedel - Pinot NoirDruvsorten är en av de viktigaste faktorerna för hur ett vin doftar och smakar. Men vad som också är avgörande för vinupplevelsen är i vilket glas vinet avnjuts. I Druvspecifikt med Riedel går dryckesexperten Jens Dolk igenom några av våra mest älskade druvor – och vilken typ av glas som krävs för att vinet ska komma till sin rätt.

Pinot Noir

Pinot Noir är en populär blå druva som har sitt ursprung i vindistriktet Bourgogne i Frankrike. De mest framstående producenterna av Pinot Noir finns i centrala Bourgogne, i Côte d'Or, där druvan odlas på så gott som alla vingårdar. Det är inte helt enkelt att odla Pinot Noir utanför Europa eftersom druvan föredrar svala klimat. Nya Zeeland kallas ibland för Pinot Noirs andra hem. Utöver Nya Zeeland finns även odlingar i Australien, USA, Chile och Sydafrika. Pinot Noir från nya världen, det vill säga vinländer utanför Europa, är ofta sötare och mer komplext än den franska förlagan. Pinot Noir från Bourgogne är känt för sin friskhet och mörkbäriga arom.

Kort om Old World Pinot Noir:
• Ursprungligen från Bourgogne
• Svår att odla
• Trivs i svala klimat
• Friskt vin med bäriga aromer

Kort om New World Pinot Noir:
• Nya Zeeland, druvans andra hem
• Finns även i Australien, USA, Sydamerika och Sydafrika
• Medelfylligt vin
• Komplexa och kryddiga toner

Glas för Pinot Noir

Eftersom Pinot Noir från nya och gamla världen skiljer sig i stil har Riedel tagit fram två olika glas för att förhöja respektive vin. Båda glasen har en stor, generös kupa. Det som skiljer dem åt är öppningen. Glaset för New World Pinot Noir har ett rakt parti längst upp. Denna så kallade ”skorsten” eller ”läpp” styr vinet förbi tungspetsen, vilket gör att sötman i vinet blir mindre påtaglig. Glaset för Old World Pinot Noir styr istället vinet till tungans främre del och lyfter fram fruktsötman i det förhållandevis syrliga vinet.

Glas för Old World Pinot Noir:
• Stor kupa
• Öppning utan läpp
• Framhäver sötman

Glas för New World Pinot Noir:
• Stor kupa
• Öppning med läpp
• Minskar sötman

Se alla Pinot Noirglas här

SQ på Facebook