Presenteras av:
Bubbel till maten – ja, varför inte? Champagne är en fantastisk måltidsdryck som kan matchas med allt ifrån skaldjur till ost och pizza.
Champagne är världens mest kända mousserande vin. En klassisk champagne framställs av saft från druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier och kännetecknas av friska och brödiga toner. I Sverige dricker vi främst champagne som fördrink, vilket är synd. Det är nämligen ett matvänligt vin som kan matchas med salta och syrliga smaker, såväl som med rätter med mycket fett eller umami. Något som du däremot ska undvika är att dricka champagne till en röd köttbit eller till en maträtt med tydlig sötma. Då kan den upplevas som sur.
Matcha med:
• Toast Skagen (och andra rätter med skaldjur eller löjrom)
• Ostron
• Färskost & getost
• Krämiga såser
• Fet fisk & fläskkött (mogen champagne)
TARTE FLAMBÉE MED POTATIS & LÖJROM
Önskar du ett recepttips? Då vill vi tipsa om en rätt av proffskocken Sebastian Gibrand. Här bjuder han på tarte flambée, det vill säga fransmännens svar på pizza. I Sebastians recept har klassiska toppings som skinka och gul lök bytts ut mot lyxig löjrom och potatis, något som gör rätten extra champagnekompatibel. Syran i vinet gör att den känns mindre fet, samtidigt som bubblorna tar hand om umamismaken från romen.
TILL RECEPTET
Glastips!
Riedels Champagneglas passar utmärkt till alla typer av mousserande vin. Den vida kupan lyfter fram vinets friskhet och brödighet och den avsmalnande öppningen koncentrerar i sin tur aromerna till näsan. Öppningen styr dessutom drycken till tungans främre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större.
LÄS MER