Artiklar & Video

Produkter

Yaxell Yspilon - Ren skär lyx!Nu lanserar Yaxell den nya knivserien Super Gou Ypsilon. Serien är en vidareutvecklad, mer vällagrad variant, av populära Yaxell Super Gou. Ypsilon har 193 lager stål med en kärna tillverkad i det japanska pulverstålet SG2 Micro Carbide. Pulverstålet är otroligt starkt, vilket gör att knivens egg kan slipas extremt vass. Kärnan är omsluten av 192 lager mjukare stål, 96 på vardera sida, i ett vackert damaskusmönster.

Bladen är också graverade med fyra japanska tecken som betyder ”Super Gou Samurai Spirit”. Yaxells långa tradition av smideskonst gör sig tydligt påmind i Super Gou Ypsilon. Det är en knivserie där design och funktion möts i perfektion.

Följande knivmodeller ingår i Yaxell Super Gou Ypsilon:
Allkniv 12 cm
Kockkniv 20 cm
Santokukniv 16,5 cm
Välstekt med Scanpan – TorskfiléAtt steka en perfekt biff kräver precision – detsamma gäller en bit fisk, pilgrimsmussla eller kycklingfilé. I Välstekt med Scanpan visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du blir en stekare i världsklass genom att steka i rätt temperatur, tid och stekpanna.

Torskfilé

Torsk är en vanlig matfisk som går att köpa så väl färsk som torkad, saltad och djupfryst. Många undviker att steka färsk torsk av rädsla för att köttet ska bli torrt. Om du vill få en härlig, krispig yta och en perfekt innertemperatur finns det några tumregler du bör hålla dig till. Låt gärna skinnet sitta kvar. Det är inte bara vackert att se på, utan gör också att fiskbiten håller ihop bättre i pannan. Viktigt är också att torka av fisken innan stekning, samt att använda en varm stekpanna med riklig mängd smör eller olja. Torsk är en mager fisk och behöver fett för att inte fastna och trasas sönder. I början av stekningen är det också bra att trycka till filén med en stekspade så att den håller sig platt.

Thomas använder en stekpanna med non stick-beläggning när han steker torskfilé. En belagd panna är att föredra när du steker känsliga råvaror, så som fisk och grönsaker, medan en obelagd panna klarar höga temperaturer bättre. Thomas steker torsken i olja med skinnsidan neråt tills den har fått en fin färg. Sedan tillsätter han smör, vänder på torskbiten och ställer in pannan i ugnen. Den färdiga torsken ska ha en innertemperatur på 42-56 grader. Vid 42 grader har den ett perfekt litet tuggmotstånd och en kärna som skiftar i pärlemor.

Stektips!
• Låt skinnet vara kvar
• Torka av fisken
• Stek i en belagd panna
• Använd en stektermometer
• Laga klart fisken i ugn


Se Scanpans belagda pannor från CTX här
Recept med torskfilé

Stekt torskfilé är supergott och går att variera massor. Testa Thomas torskrygg med rostad blomkålscrème, picklad lök och smörsås. En relativt lättlagad fiskrätt med festlig känsla!
Månadens plock, decemberÄntligen december och dags för glöggmingel! Första adventshelgen är ett ypperligt tillfälle att samla vänner och familj kring en värmande gryta med julglögg.

Låt årets glöggmys bli en skimrande tillställning! Våga bryta av allt det röda som hör julen till och duka i ljusa toner. Vitt, pärlemor, silver och guld är färger som skapar festkänsla. Extra trevligt blir det med hemmagjord glögg i glasen. Vitvinsglögg är en härlig, klar glögg som du enkelt tillagar i en sauteuse från Scanpan. Glöggen ska hettas upp i grytan, men inte stormkoka. Ta hjälp av en timer från Zassenhaus om du har svårt att hålla koll på plattan. Timern har en magnetisk baksida, som gör att du lätt fäster den på fläkten ovanför spisen. Ge glöggen lite kärlek vid servering och toppa grytan med några skivor apelsin och lite torkad anis. Använd en rejäl, vass kökskniv för att få till den perfekta snittytan på apelsinskivorna. Kockkniven från Global NI är, med sitt tjocka blad och sin sylvassa egg, en perfekt kniv för ändamålet. Ja, egentligen för de flesta stordåd i köket.

Ett eller två glas glögg brukar vara nog för de flesta mingelgäster. Om du vill bjuda på något mer därefter, välj istället ett krispigt vitt vin som till exempel en oekad chardonnay från Chablis. Korka upp flaskan med Pulltex festliga vinöppnare och servera vinet i druvspecifika glas från Riedel, så gör du både vinet och gästerna glada. Riedels vinglas är utformade för att locka fram de bästa egenskaperna i varje vinsort. De är en dröm för alla vinälskare – och en glasklar julklapp till alla som har en vinälskare i sin närhet. En annan glasklar favorit, som går i linje med kvällens tema, är Zassenhaus kryddkvarn i serien Aachen. Med en kropp i akrylplast och en knopp i rostfritt stål blir den en vacker detalj som ger glans åt dukningen.

Produkter i månadens plockbild:
Scanpan CTX - Sauteuse
Zassenhaus - Timer mässing
Global NI - Knivset
Pulltex - Pulltaps vinöppnare guld 
Pulltex - Pulltaps vinöppnare silver
Riedel Veritas - Viogner/Chardonnay
Zassenhaus Aachen - Pepparkvarn/Saltkvarn


Recepttips!

Vit glögg med apelsinskal
Testa gärna denna vackra vitvinsglögg. Glöggen smaksätts med juliga kryddor så som kryddnejlikor, kanel och apelsinskal.

Välj att tillaga den enligt grundreceptet, eller tillsätt en skvätt vodka om du vill att den ska värma strupen lite extra.
Druvspecifikt med Riedel - Shiraz/SyrahDruvsorten är en av de viktigaste faktorerna för hur ett vin doftar och smakar. Men vad som också är avgörande för vinupplevelsen är i vilket glas vinet avnjuts. I Druvspecifikt med Riedel går dryckesexperten Jens Dolk igenom några av våra mest älskade druvor – och vilken typ av glas som krävs för att vinet ska komma till sin rätt.

Shiraz/Syrah

Shiraz- och syrahviner görs av samma blåa druva. Ursprungligen kommer druvan från Rhônedalen i Frankrike och där har den alltid kallats för syrah. När druvan började odlas i Australien på 1830-talet myntades ett nytt, mer engelskt klingande namn: shiraz. Shiraz- och syrahviner skiljer sig inte bara i stavning utan även i karaktär. I Rhônedalen är vinerna strama, men har samtidigt en tydlig fruktighet och syra. Aromen präglas av mörkbärig frukt som till exempel plommon och körsbär. I Australien är vinerna varmare och mer generösa. Ofta har de inslag av mörka bär så som vildhallon, mullbär och björnbär. Shiraz- och syrahviner går idag att hitta i större delen av världen. Namnvalet avsöljar vilken stil vinet har. En sydafrikansk syrah ska alltså efterlikna den franska varianten av vinet, medan en sydafrikansk shiraz har det australiska vinet som förebild.

Kort om syrah
• Ursprungligen från Rhônedalen
• Strama viner
• Smak av plommon och körsbär
• Pigg syrlighet

Kort om shiraz
• Etablerades i Australien
• Generösa viner
• Smak av vildhallon och björnbär
• Pepprig ton

Glas för Shiraz/Syrah

Eftersom shiraz och syrah skiljer sig i stil har Riedel tagit fram två olika glas för att förhöja respektive vin. Glaset för syrah har en rund kupa med en ganska liten öppning. Kupans form förstärker doften i vinet och ger det en rundare, mindre kärv smak. Shirazvinerna är mer generösa i stilen, vilket gör att de inte behöver lika mycket hjälp för att komma fram. Glaset för shiraz har en stor, hög kupa med en förhållandevis vid öppning.

Glas för syrah
• Rund kupa
• Liten öppning
• Ger ett mjukare vin
• Mindre kärvt och kantigt

Glas för shiraz

• Stor, hög kupa
• Vid öppning
• Tar vara på vinets generösa smak
Välstekt med Scanpan – PilgrimsmusslorAtt steka en perfekt biff kräver precision – detsamma gäller en bit fisk, pilgrimsmussla eller kycklingfilé. I Välstekt med Scanpan visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du blir en stekare i världsklass genom att steka i rätt temperatur, tid och stekpanna.

Pilgrimsmussla

Pilgrimsmussla är en riktig delikatess, men det är något av en konst att steka musslorna på rätt sätt. Temperaturen ska vara hög och tillagningstiden kort. Om du steker dem för länge blir köttet segt och nästan gummiaktigt. En minut på ena sidan, en halv minut på andra sidan, plus lite salt och smör i pannan – det är allt som krävs. Då får pilgrimsmusslan en karamelliserad yta och en härlig, mjuk insida.

Thomas använder en rostfri stekpanna utan beläggning när han steker pilgrimsmussla. När du steker på hög värme är en obelagd panna att föredra, eftersom den är mer värmetålig än en belagd panna. Viktigt att tänka på är att inte pilla för mycket på det du steker i pannan. En rostfri panna fungerar ungefär som en grill. Till en början kan råvaran fastna i stekpannan, men så snart porerna har stängts igen ger pannan efter.

Stektips!
• Stek på hög temperatur
• Stek under kort tid
• Glöm inte smöret
• Använd en rostfri stekpanna


Se Scanpans obelagda pannor från Fusion 5 här

Recept med pilgrimsmussla

Testa Thomas pilgrimsmussla med brynt smör-hollandaise, svampbuljong och hyvlade champinjoner.

En underbar förrätt som garanterat gör succé på middagsbjudningen!


SQ på Facebook