Artiklar & Video

Produkter

Mästerliga pryltips

Fyra vinnare av Sveriges Mästerkock berättar om sina favoritprylar i köket

TV-programmet Sveriges Mästerkock är i full gång och där kan du följa årets tävlande och deras utmaningar i köket. Vill du veta vad de tidigare vinnarna Klara Lind (2017), Louise Johansson (2011), Catarina König (2016) och Sandra Mastio (2015) har för sig idag kan du läsa mer om dem här i bloggen. Vinnarna tipsar om sina favoritprylar i köket och vilka produkter som är bra att investera i om du vill bli en mästerkock.



Namn:
Klara Lind

Gör: Idag är jag mammaledig men jobbar nästan hela tiden med mat på olika sätt. Jag jobbar med ett företag som heter Airchef tillsammans med Axel Odelberg som kom på sjätte plats i Sveriges Mästerkock 2017.

Om jag vill bli en mästare i köket, vilken pryl ska jag investera i?
En bra kniv! Se till att den alltid är nyslipad.

Hur viktigt är det med bra kokkärl?
Viktigt så klart. Jag är väldigt förtjust i alla kokkärl från Scanpan.

Har du något annat ess i prylärmen?
Jag har väldigt mycket användning av zestjärn. Det använder jag nästan varje gång jag lagar mat. Till vitlök, citrus, tryffel, muskot bland annat.

Vilket har varit ditt största aha-ögonblick bland köksprylarna?
För många år sen när jag insåg hur viktigt det är med en bra hushållsassistent. Jag blev helt beroende ett tag av att baka bröd och vispa saker i den. Innan har jag väl nästan gjort allt för hand.




Namn:
Louise Johansson

Gör: Arbetar som matstylist för ICA på ICA reklam.

Om jag vill bli en mästare i köket, vilken pryl ska jag investera i?
För att bli en mästare i köket tycker jag man ska investera i en riktigt bra kniv. Det gör matlagningen roligare och minimerar skador. Nummer två i köket tycker jag är en bra skärbräda som ligger på plats.

Hur viktigt är det med bra kokkärl?
När det gäller kokkärl tycker jag det är viktigt att anpassa kärlet efter vad jag ska tillaga. Ska jag till exempel laga en gryta finns det inget bättre än att använda en bra gjutjärnsgryta. Bara känslan i att laga mat med en genuin gryta gör mig glad. Gäller det att få till en bra stekyta på fisken så älskar jag att arbeta med en bra non-stickpanna. Redskapen i köket gör det så mycket roligare att laga mat!

Har du något annat ess i prylärmen?
Som ambassadör för Zassenhaus så måste jag slå ett slag för en riktigt bra salt- och pepparkvarn. Jag använder även mina kvarnar till exempelvis kardemumma och kryddblandningar. Blanda fänkål, dillfrön och rosépeppar så har du en riktigt god kryddblandning till laxen. En salt- och pepparkvarn kan man använda till så mycket mer än bara till salt och peppar!

Vilket har varit ditt största aha-ögonblick bland köksprylarna?
Då är det när jag fick min första Globalkniv! Jag var 13 år och fick en Globalkniv av mina föräldrar i födelsedagspresent. Skillnaden från att använda en slö ”vanlig” kniv med plasthandtag till en japansk kvalitetskniv var som natt och dag. Här började min jakt på de bästa prylarna i köket.




Namn:
Catarina König

Gör: Idag jobbar jag som Toppbloggare och Influencer på Elle Mat & Vin. Jag har även precis påbörjat en ny tjänst inom innovation, som Produktutvecklare på Almondy i Göteborg. Där är jag nu och framöver ska jag utveckla befintliga samt framtida innovationsprojekt. Det är superkul och så spännande att få vara en del av.

Om jag vill bli en mästare i köket, vilken pryl ska jag investera i?
Riktigt bra knivar skulle jag säga. Allt blir så mycket enklare i matlagningen med professionell knivutrustning. Sedan tycker jag att alla borde investera i en riktigt vass hushållsassistent. En assistent som kan allt. Det underlättar både i din matlagning och bakning. 

Hur viktigt är det med bra kokkärl?
Det är jätteviktigt med bra kokkärl. Stor volym respektive liten volym. Man behöver alltid ett flertal framme när man lagar mycket mat. Så ett bra urval där hemma i köket är super!

Har du något annat ess i prylärmen?
Åh, jag är prylnörd ut i fingerspetsarna och fyller gärna mitt kök med massa smidiga ting som kan maximera min matlagning. Jag älskar till exempel alla mina Scanpanpannor som definitivt har fått min ”bäst i test"-stämpel (jag har nog minst en panna för varje ändamål).

Vilket har varit ditt största aha-ögonblick bland köksprylarna?
Åh, jag har så mycket prylar i mitt kök som gör min matlagning så mycket roligare. Men det största aha-ögonblicket för mig har nog varit att laga maten i en Sous Vide. Det blir ju för himla bra och det finns så många roliga experiment att utforska inom den typen av tillagning. Har man ingen Sous Vide-cirkulator eller Sous Vide-maskin där hemma tycker jag att man ska skaffa en. Framförallt om man har ett brinnande intresse för mat!



Namn:
Sandra Mastio

Gör: Driver pizzarestaurangen MASTIO, är TV-kock och kokboksförfattare med mera.

Om jag vill bli en mästare i köket, vilken pryl ska jag investera i?
Glöm Sous Vide och andra fancy grejer. Köp dig en bra kniv som känns rätt i din hand. Se till att hålla den skarp och vänj dig vid den. Låt den bli en förlängning av din hand helt enkelt.

Hur viktigt är det med bra kokkärl?
Det är extremt viktigt, men det märker du inte förrän du faktiskt provat högkvalitativa kärl. En jämn värmefördelning, att kärlet tål höga temperaturer utan att slå sig, att det håller värmen, att maten inte bränner fast och därmed bildar otrevliga smaker. Allt det där är så viktigt för att kunna få det resultat du vill ha.

Har du något annat ess i prylärmen?
En liten sak som ett zestjärn är superbra att ha! Inte bara för citronzest utan för parmesanosten som faller som snö över nykokt pasta, muskotnöten som höjer alla vinterns grönsaksrätter till en ny nivå, pepparroten över ångad fisk och till och med för hårt torkat kött som kan bli en magisk smaksättare! Det håller i evigheter och jag har det alltid med mig!

Vilket har varit ditt största aha-ögonblick bland köksprylarna?
Faktiskt skillnaden mellan färskmalen svartpeppar och den där sorgliga färdigmalda varianten som finns i butik. Färskmalen peppar är i en helt annan dimension i smak och inte minst arom. Det doftar fruktigt och nötigt och har en syra i smaken som helt försvinner efter tid. Nu var det längesedan detta ögonblick skedde men det har stannat kvar!


Bli Årets Kock 2018



Årets Kock, SM i professionell matlagning, firar 35 år 2018. Nu är det dags att planera sin ansökan för vara med och tävla.

Det har skett en del förändringar i Årets Kock jämfört med tidigare år. I år har antalet tävlingsmoment utökats och de tävlande bedöms i såväl hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap. 

– Målsättningen är att hitta den främsta kocken med bredaste kunskapen. Vår förhoppning är att årets upplägg ska tilltala även kockar som inte tidigare sökt sig till tävlingen, säger Andreas Stenberg, VD Årets Kock.

Nytt för i år är också att finalen pågår i två dagar, den 28 – 29 september, istället för en dag i februari som tidigare år. Finalen kommer att hållas i Kungliga tennishallen i Stockholm och är öppen för allmänheten. Sundqvist kommer att finnas på plats med monter och som partner förse Årets Kock med produkter. Ordförande för juryn är vår egen Tamahaganeambassadör Stefan Karlsson som vann tävlingen 1995.

Ta chansen att bli Årets Kock! Anmälan är öppen 16 april – 20 maj 2018. Mer info om tävlingen hittar du här.



Lär känna tidigare vinnare

Det blev femte gången gillt för Johan Backéus. Den andra februari 2017 utsågs han till vinnare i Årets Kock. Vi träffade Johan en vecka efter segern för att prata matminnen, tävlingsnerver och framtidsplaner – och dela ut ett välförtjänt pris. Se videointervjun eller läs mer om Johan här.





I Youtubeserien Globals knivskola visar olika Årets Kock-vinnare hur du får ut det mesta av dina Globalknivar i köket. Bland annat lär du dig att bena ur lammstek, filéa fisk och stycka kyckling. I det här avsnittet visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du hackar lök på ett klyftigt sätt.

Ta del av samtliga avsnitt av Globals knivskola här.


Alla hjärtans dag à la Sundqvist



På onsdag är det Alla hjärtans dag! Visa dina nära och kära lite extra uppskattning med en fin present eller mysig middag. Eller varför inte både och?

Vägen till hjärtat går genom magen. I vår Alla hjärtans dag-meny har vi samlat ljuvliga recept av några av Sveriges främsta kockar. Välj ut dina favoriter och bjud älsklingen, familjen eller vännerna på en 3-rätters middag i kärlekens tecken. Om du vill ge dem omtanke i form av en gåva, välj då något som förgyller stunden i köket. Längre ner på sidan hittar du presenttips till både stora och små kockar.


Glad Alla hjärtans dag önskar vi på Sundqvist!


Middagsmeny

Förrätter

Pilgrimsmussla med en touch av Japan
Frida Ronges supergoda och vackra förrätt

Biff tataki med vårlök och ponzu 
Oxfilé på japanskt vis

Tartar på kolja och råräkor 
Läcker tartar med potatiskrisp av Stefan Karlsson

Huvudrätter

Torsk "White food"
Lyxigt torskrecept signerat Stefan Karlsson

Blåmusslor med grädde och fänkålssallad
 
Thomas Sjögrens lakritsdoftande blåmusslor

Grillad hängmörad entrecote
Elegant entrecote på Edin Dzemats vis

Desserter

Vit knäckparfait
Vit knäckparfait med kaffe signerad Louise Johansson

Hjortonsufflé
Systrarna Brydlings underbara sufflé

Crème brûlée med smak av ingefära
Edin Dzemats läckra créme brûlée

Pryltips



Ost och vin hör romantiken till. Överraska din kärlek med ett lyxigt ost- och vinset från Laguiole. Setet är handgjort och innehåller en ostkniv, en korkskruv och en smörkniv. Korkskruven går även att köpa separat och finns då i en mängd olika träslag. En vinöppnare i rosenträ är perfekt till Alla hjärtans dag, gärna i sällskap med en ros och ett gott rödvin. Fler glasklara presenter finns hos Riedel. De har specialiserat sig på produkter som förhöjer upplevelsen av att förtära god dryck, såsom druvspecifika vinglas och munblåsta glaskaraffer.

Till den som tycker om att vara i köket är en kryddkvarn från Zassenhaus en fin gåva. Den röda, högblanka pepparkvarnen i serien Regensburg är en slitstark kvarn som passar väl in i kärlekstemat. Självklart ska även familjens småkockar uppvaktas på Alla hjärtans dag. Opinel har tagit fram en serie barnvänliga köksredskap som består av en kockkniv, en skalare och ett fingerskydd – alla med matchande röda plastdetaljer.

Zassenhaus Regensburg - Pepparkvarn
Laguiole en Aubrac - Ost- och vinset
Riedel - Karaff Bliss
Riedel Veritas - Riesling/Zinfandel
Laguiole en Aubrac - Vinöppnare Rosenträ
Opinel Le Petit Chef - 3-delsset


Skåla i champagne




Den allra festligaste drycken, oavsett högtid, är givetvis champagne. De flesta dricker champagne i långsmala flöjtglas, men enligt vinexperten Jens Dolk är ett champagneglas med brett mittparti och liten öppning ett bättre val till bubblet. I Druvspecifikt med Riedel förklarar han varför.

Druvspecifikt med Riedel - Zinfandel



Druvsorten är en av de viktigaste faktorerna för hur ett vin doftar och smakar. Men vad som också är avgörande för vinupplevelsen är i vilket glas vinet avnjuts. I Druvspecifikt med Riedel går dryckesexperten Jens Dolk igenom några av våra mest älskade druvor – och vilken typ av glas som krävs för att vinet ska komma till sin rätt.

Zinfandel

Zinfandel är en blå druva som för tankarna till USA och Kalifornien, där den odlats sedan 1800-talet. Blickar vi längre bakåt i tiden hittar vi druvan i Italien under namnet Primitivo och ursprungligen stammar den från kroatiska druvan Crljenak. Druvan har inte bara många olika namn utan förekommer även i många olika slags viner, såsom rött vin, vitt vin, rosévin och portvin. Under 80-talet bestämde sig ett antal vinproducenter för att ta fram ett kvalitativt rött vin av druvan. Det är också detta vin som kännetecknar Zinfandel idag. Ett mustigt, fruktigt vin med medelhög strävhet och toner av solmogna bär.

Kort om druvan:
• Ursprungligen från Kroatien
• Brett spektrum av viner 
• Mustigt, smakrikt vin
• Fruktigt vin med smak av solmogna bär

Glas för Zinfandel

Riedels vinglas för Zinfandel är relativt litet och har en långsmal kupa med sluten öppning. Formen dämpar syran och alkoholen i drycken och framhäver istället vinets generösa bärighet. Av samma anledning fungerar glaset även till vita viner med frisk syra och frukt, som till exempel Riesling.

Kort om glaset:
• Liten, hög kupa
• Liten öppning
• Tar vara på vinets generösa smak


Se alla Zinfandelglas här

Välstekt med Scanpan – Kyckling



Att steka en perfekt biff kräver precision – detsamma gäller en bit fisk, pilgrimsmussla eller kycklingfilé. I Välstekt med Scanpan visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du blir en stekare i världsklass genom att steka i rätt temperatur, tid och stekpanna.

Kyckling

Kyckling har blivit en stor middagsfavorit – med all rätt. Köttet är både gott och magert och kan varieras i det oändliga. Men att steka kyckling är något som många upplever som svårt. Om du vill att kycklingen ska få en härlig, gyllenbrun yta och ett saftigt kött finns det några enkla knep att ta till. Låt skinnet sitta kvar. Det gäller oavsett om du steker kycklinglårfilé, kycklingfilé eller kycklingbröst. Smaken sitter i skinnet. Det är också viktigt att torka av kycklingen innan stekning, samt att använda en varm stekpanna. Om ytan inte är tillräckligt torr och pannan inte är tillräckligt varm kommer kycklingen att kokas istället för att stekas.

Thomas använder en stekpanna med non stick-beläggning när han steker kyckling. En belagd panna är att föredra när du steker känsliga råvaror, såsom fisk, fågel och grönsaker, medan en rostfri stekpanna passar bättre till kött. Thomas bryner kycklinglårfilén i olja och tillsätter sedan vitlök, rosmarin och smör som han öser över kycklingen. Därefter steker han filén i ugnen tills den når en innertemperatur på ungefär 63 grader. När kycklingen har gått klart i ugnen måste den få vila i minst 10 minuter. Då kommer saften att stanna kvar i köttet och filén bli saftigare. Vilan gör också att temperaturen stiger ytterligare några grader, vilket krävs för att kycklinglårfilén ska bli genomstekt.

Stektips!
• Låt skinnet vara kvar
• Torka av kycklingen
• Stek i en belagd panna
• Använd en stektermometer
• Laga klart kycklingen i ugn
• Låt köttet vila


Se Scanpans belagda pannor från CTX här



Recept med kyckling

Kyckling passar lika bra till asiatiska rätter som till pastasås eller tacos. Låt dig inspireras av våra härliga kycklingrecept!

Salvia- och vitlöksfylld kycklingfilé med linguini och kantareller

Yakitori på kycklinglårfilé
Marinerade japanska grillspett med vårlök

Kycklingtacos
Fräscha fredagstacos med avokado- & koriandercrème




SQ på Facebook