Artiklar & Video

Produkter

Globals knivskola: Hacka vitlök



Trött på food hacks som inte funkar? I Globals Knivskola visar Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, hur du skalar och hackar vitlök som en proffskock. Det är en enkel teknik som garanterat fungerar — så länge du har rätt knivar till hands.



I videon använder sig Jimmi av två olika köksknivar. Den mindre skalkniven är bäst när du arbetar i luften utan skärbräda, medan grönsakshackan är att föredra när du jobbar mot brädan. Med sitt höga blad med kort spets är grönsakskniven särskilt lämplig vid intensivt hackande.

Se alla Globals grönsaksknivar här


Recepttips:

Teriyaki- & sesamglaserad Salmalax
Het och fräsch nudelsallad av Catarina König

Pizza Paschendale
Lisa Lemkes lyxiga pizza

Gnocchi med salvia & fläskfilé
Örtdoftande gnocchi signerad Louise Johansson


 


Matcha rätt vin till sommarens grill



Sommaren är äntligen här – och med den följer förhoppningsvis mängder av sköna grillkvällar!

Rosé är en självklar klassiker i dessa sommartider, men mustiga röda viner och fruktiga vita viner passar också i glaset beroende på vad som tillagas på grillen. Vinexperten och krögaren Jens Dolk bjuder här på några av sina bästa tips inför sommarens grillkalas.

Vintips till grillklassiker

Jens Dolk, som är ambassadör för Riedel och Pulltex, tar sig gärna en öl medan han grillar.

– Till maten skall det dock vara vin. Jag har alltid älskat rosé, långt innan det ansågs "okej" att dricka det, och det är ett perfekt grillvin! Gärna klassiska sorter från rosévinets vagga i södra Frankrike, berättar Jens.

Här följer några av Jens favoriter som passar perfekt till sommarens grillklassiker:

Grillad fläskfilé med bearnaisesås

– Till denna rätt är det mesta gott! Jag dricker gärna en Pinot Noir från någon av Nya Världen-länderna, exempelvis USA eller Nya Zeeland. Rödvin med en frisk syrlighet, men som med hjälp av den feta såsen kommer att upplevas rundare och mjukare.

 

Halloumiburgare med chilidressing och sötpotatis pommes frites

– Rosè – alla gånger rosé! Perfekt ihop med det heta från chilidressingen och det lite söta från sötpotatisen. Gärna en från Frankrike och allra helst från rosévinets vagga, Côtes de Provence. Ljus i färgen och krispig och fräsch i smaken.


Grillade laxfilé med färskpotatis och hollandaisesås

– Den feta hollandaisesåsen gör att vinet gärna får ha hög syrlighet, samtidigt gör den grillade laxen att vinet gärna få ha smakrikedom. Receptet stavas fatlagrad chardonnay. Kan komma från Bourgogne men även andra länder och regioner funkar fint. Se dock till att vinet inte är av den gamla chardonnay-skolan, där rostad fatkaraktär var det primära, utan av den mer moderna sorten där man prioriterar grönäpplig friskhet. 



Matcha druvan med glaset

Glöm inte att matcha vinet med rätt kupa för att få fram det bästa ur vinet. Rätt form på kupan plockar fram vinets smaker och dofter och ger en ultimat upplevelse.

Pinot Noir avnjuter du bäst ur en kupa som är vid nertill och relativt smal upptill vilket gör att den härliga syran och frukten lyfts fram i både doft och smak. En rosé från Côtes de Provence passar perfekt i en kupa som är hög och lätt avsmalnande. Formen förstärker vinets fräscha krispighet. En fatlagrad chardonnay upplevs till perfektion i en lägre kupa med vid öppning, som lyfter vinets smak och doftaromer.


Tänk på tempen

– Vinkylare är extra viktigt på sommaren när flaskor står framme i solen. Det är lätt att tänka på de vita vinerna och roséerna men faktum är att det främst är rött vin som måste kylas ner på sommaren. Allt rött vin som serveras över 20 grader smakar jolmigt och lite kokt. Istället för färska blåbär smakar det blåbärsmarmelad, säger Jens.

När det kommer till dryckens temperatur är han tämligen liberal.

– Allt som har med smak att göra är ju som bekant som Korea, delat. Vissa gillar sin rosé kall, andra bara sval. Men frågar ni mig ska rosé vara riktigt kallt. Och då gäller det att ha tillbehör som kan kyla ner det.

Ut och tänd grillen, kyl vinet och se till att njuta av sommarens smaker. För sommaren är som bekant kort, så det gäller att ta tillvara på de grilltillfällen som ges!





Glömt att sätta drycken på kylning? Ingen panik. I den här filmen tipsar vi om hur du enkelt och snabbt kyler champagne och vitt vin. Det enda som behövs är en ishink, is, vatten och lite salt.

Dukat för midsommar



Nu drar det ihop sig till sommarhalvårets stora festhögtid! Med midsommar börjar sommaren på allvar. Nätterna är ljusa och både rabatterna och vi svenskar blommar ut i full prakt. Som värd är det lätt att skapa middagsglädje en helg som denna, när god mat och dryck är allt som krävs för att det ska bli feststämning.

Vi har satt ihop en alternativ midsommarmeny med somriga recepttips från några av Sveriges främsta kockar och sommelier. Våga se bortom sillen, nubben och jordgubbstårtan i år. Låt dig inspireras av nya spännande smakkombinationer!


Förrätter

Börja gärna middagen med något lättare. Istället för inlagd sill har vi här exempel på goda smårätter med lax respektive pilgrimsmussla som huvudingrediens. Sallad på vattenmelon och fetaost är en annan trevlig förrätt, lika uppskattad hos barn som hos vuxna.


Melonsallad med chiffonade av basilika

Fräsch sommarsallad med melon, fetaost, honung och basilika

Laxcarpaccio med sichuanpeppar och granatäpple
Lyxig carpaccio på salmalax signerad Louise Johansson

Sashimi på pilgrimsmussla
Frida Ronges vackra pilgrimsmussla med ponzu och shiso




Krydda med färska örter



Toppa gärna förrätten med nyskurna, färska örter. I Globals knivskola visar Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, tre sätt att skära färska örter utan att förlora deras naturliga spänst. Han skivar gräslök, gör chiffonade (strimlor) av basilika och finhackar persilja.


Huvudrätter

Många tycker att grillat är godast även på midsommarafton. Grillad entrecote är en huvudrätt som garanterat kommer att falla grillfantasten i smaken. Vi bjuder också på två mumsiga recept med fisk- och skaldjurstema som går utmärkt att bereda i köket, om grillvädret inte vill infinna sig.


Fisk i paket med sparris och fänkål

Smarrigt fiskrecept med tillhörande vintips av Jens Dolk

Grillad hängmörad entrecote
Entrecote à la Edin Dzemat

Omvänd räksmörgås
Systrarna Brydlings tolkning av smörgåsklassikern




Bli en fena på att filéa

Vilken fisk väljer du till dina fiskpaket? Ofta är det både godare och mer ekonomiskt att köpa en hel fisk och filéa den själv än att köpa färdigportionerade bitar. I den här instruktionsvideon visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du filéar och portionerar en hel lax. Tekniken är enkel och fungerar till de flesta fiskar.


Dryck

Vad är väl en midsommarfest utan något svalkande i glaset? Vi har tips på "det där lilla extra" som sätter färg på midsommarfirandet.


Snygga färgkoder

Oavsett vad du väljer att dricka kan det vara svårt att hålla reda på glaset en hel festkväll. Var en god värd och hjälp dina gäster på traven. Pulltex har tagit fram färgkoder i olika nyanser, som du enkelt och prydligt fäster runt vinglasets stam. En rolig och praktisk lösning som är perfekt i detta sammanhang.




Fira med champagne

Den allra festligaste drycken, oavsett årstid, är givetvis champagne. Ofta avnjuts champagne som en fördrink innan middagen, men champagne är också fantastisk att dricka till måltiden. Om du vill lyxa till det lite extra är kallt, porlande bubbel något som verkligen förhöjer middagsupplevelsen. Se bara till att välja rätt glas till din champagne. I Maya Samuelssons champagneskola förklarar Maya hur formen på kupan påverkar upplevelsen av drycken. Du får också lära dig mer om Riedels sortiment av druvspecifika glas.


Efterrätter

Ingen midsommarafton är fulländad utan något sött till kaffet. Nedan har vi samlat tre smarriga recept med varsitt svenskt sommarbär i fokus. Att frukt och bär förgyller var dessert, det vet ju alla!


Sufflé med smak av hjortron

Systrarna Brydlings festliga sufflérecept 

Vit knäckparfait med hallon
Louise Johanssons kaffedoftande parfait

Jordgubbstårta på burk
Tiramisuinspirerad dessert signerad Louise Johansson






Lycka till med förberedelserna. En riktigt trevlig midsommar fylld med matlagningsglädje önskar vi på Sundqvist!


Från källan till källaren



Vi träffar sommelieren Maya Samuelsson i Stockholm för att vi ska få följa henne till några av hennes smultronställen under en dag. Vi börjar på familjens företag Vinkällan Dryckesutbildningar, som de också kallar kunskapens källa, och avslutar på Mayas favoritställe Operakällaren.

Maya tar emot oss på Vinkällan iklädd tofflor och volangblus. Maya är dotter till Dick Samuelsson som startade sommelierutbildningar i företaget Vinkällan för 20 år sedan. Vinintresset var inte så stort på den tiden och de flesta som kom på utbildningarna var restaurangchefer eller sådana som jobbat länge i branschen.

- Nu ligger Sverige i framkant vad det gäller vinkunskap säger Dick. De som går utbildningarna idag är allt från unga personer som precis kommit ut i arbetslivet, privatpersoner som har ett stort vinintresse till bar- och restaurangpersonal.



Det är en härlig familjär känsla när vi kommer in på Vinkällans kontor och vi träffar både mamma Britta och pappa Dick. I hallen står en korg med lånetofflor för att gäster och studenter ska kunna låna och känna sig som hemma. De olika rummen är fyllda med äldre möbler, personliga saker, diplom, vinflaskor och konstverk. Ett av konstverken som kallades "Den inbilske" består av trägubbar som kastar sig ut från en hög höjd och gör volter. Dick berättar att den tillhörde företaget Vin & Sprit, där han tidigare arbetat, men att den försvann vid en flytt. Dick sökte och fann den till slut i Åhus, på Absolut Vodka, dit den flyttats. Han fick ta med sig konstverket till Vinkällan där den har installerats och pryder ett av konferensrummen. Dick har, med lov från konstnären Hans Bartos, döpt om den till Den hoppfulle istället.

- Den symboliserar hur osäkert det är att slänga sig ut i en utbildning för att sedan landa med stadiga fötter som en nyutbildad sommelier, säger Dick.

Redan som bebis fick Maya följa med sina föräldrar till en vingård i Provence där Dick höll kurser tre gånger om året. Eftersom Dick har ett stort intresse för doft och smak fick Maya och hennes bror också tidigt lära sig att lukta och smaka på olika saker för att gissa vad det var. Kunskapen fick de med sig tidigt i livet och det är därför inte så konstigt att både Maya och hennes bror idag arbetar i familjeföretaget.

När Vinkällan har sina utbildningar brukar de lägga delar av den på Restaurang Glasade Gången som ligger runt hörnet från kontoret. Restaurangen anpassar dagens meny efter vilket tema Vinkällan har på sina kurser, så är det spanskt tema kan alla restauranggäster äta spansk mat den dagen. På Glasade Gången arbetar professionella kockar men också människor med funktionshinder.

– Om jag haft en tung dag på jobbet så går jag hit för att bli glad, för här finns en speciell energi, berättar Maya samtidigt som flera av de anställda kommer fram och hälsar och ger henne kramar.



Det blir en del resor för Maya i hennes arbete som lärare. Hon reser runt i Sverige för att hålla utbildningar men det blir också många resor utomlands för att hämta kunskap om olika länder och deras viner. Även om Maya älskar det hon gör påminner kroppen henne ibland om att hon lever ett stressigt liv. För att hantera stressen är träning en stor del av hennes liv.

Maya började träna gymnastik med föreningen Sofiaflickorna redan som fyraåring och har tävlat i USM, JSM och SM. Det gick väldigt bra för hennes lag i de olika tävlingarna och de var topp tio i Sverige berättar hon. Vi besökte ett av Mayas favoritgym där de har fina gymnastiksalar och hon visar oss att hon fortfarande har takterna i sig när hon, hur lätt som helst, ställer sig på händer i salen. Maya slutade med gymnastiken vid 19 års ålder men tog upp den igen vid 24. Nu har hon däremot gjort ett uppehåll igen på grund av en skada i nacken. Idag tränar hon istället på gymmet 4-6 gånger i veckan och vissa gymnastikövningar får vara en liten del i träningen för att stärka kroppen.

Maya har också tävlat en hel del som sommelier, både i SM tre gånger där hon kommit på en tredje plats alla gånger och med Sommelierlandslaget. Landslaget drivs av landslagscoachen Sören Polonius och de är fem medlemmar i laget.

Förra året reste laget till Argentina för att stötta och träna med lagmedlemmen Arvid Rosengren som tävlade och vann Sommelier VM. Att vinna VM är väldigt stort. Speciellt med tanke på vilket litet land Sverige är vinmässigt. De länder som vunnit flest gånger är Frankrike, Italien och Sverige har två vinster där Arvid är regerande världsmästare.





Ett annat av Mayas favoritställen att dra sig tillbaka till för att njuta och plugga inför olika tävlingar är Operakällaren. Där arbetar flera av hennes vänner och den nära vännen Carl Frosterud som är restaurangchef brukar hjälpa henne med träningen. Maya har en speciell plats på Operakällaren där hon brukar sitta och öva eller bara kommer dit för att ta ett glas champagne.

– Här brukar jag sitta med block och penna och gissa vad det är Calle har hällt upp i glasen i olika blindtest, säger Maya när vi kommer till Operakällaren.

Det är bra att få öva bland andra duktiga sommelierer för att våga gissa på druvor och ta tid på sig själv inför kommande tävlingar där pressen är stor både kunskapsmässigt och psykiskt. Ytterligare personer som har hjälpt Maya mycket inför tävlingar är Sören från landslaget och hennes bror Filip.

– Fördelen med Filip är att han både har dryckeskunskapen och känner mig så väl att han vet hur hårt han kan pressa mig och få ut det bästa ur mig, förklarar Maya. Maya brukar också träffa personer med stor kunskap inom kaffe, cigarrer, sprit och vinglas för att friska upp sitt minne när tävlingen närmar sig.

Bland annat har Steffo Törnqvist hjälpt henne med cigarrkunskapen och Sundqvist egen glasexpert Jane Sandström har utbildat Maya på Riedels sortiment och glaskupans betydelse för upplevelsen av vinet.

- Under tävlingarna kan det komma frågor där jag till exempel behöver vara uppdaterad på vilka vinglas som hör till de olika druvorna, berättar Maya.

Trots sina unga år har Maya blivit ett känt ansikte i vinkretsar och hon syns ofta på TV4 där hon både ger vintips och har vin- och champagneskola.

– Det var Bengt Frithiofsson som rekommenderade mig till TV4 eftersom han ville bryta trenden med att det mest är män som arbetar som vinexperter i TV, berättar hon.

Första gången de frågade blev det inget av, men andra gången stämde det bättre och nu är Maya glad att hon fick lite mer erfarenhet innan hon hoppade på jobbet i TV-rutan. När Bengt tackades av från TV4 var Maya ledsen över att han skulle sluta men samtidigt var hon glad över att ha haft honom som mentor och coach. Det är stora skor att fylla men är det någon som klarar uppgiften är det Maya Samuelsson.

Globals knivskola: Hacka örter



Färska örter förgyller och piggar upp vilken rätt som helst! I Globals knivskola visar Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, hur du bäst skär färska örter utan att förlora deras naturliga spänst. Jimmi visar tre enkla tekniker för tre olika örter. Han skivar gräslök, gör chiffonade (strimlor) av basilika och finhackar persilja.



Det går att använda flera olika sorters knivar till att skära örter. Jimmi föredrar en allround kockkniv, men det går lika bra med en mindre grönsakskniv. Global har också tagit fram en särskild örthacka med rundat blad som du vaggar fram och tillbaka över örterna för att få dem finhackade.

Se alla Globals grönsaksknivar här


Recepttips:


Gnocchi med salvia och fläskfilé

Örtdoftande gnocchi signerad Louise Johansson

Melonsallad med fetaost och chiffonade av basilika
Ett fräscht tillbehör och en härlig färgklick på bordet

Biff Rydberg med hackad persilja
En svensk klassiker, tillika Jimmi Erikssons favoriträtt




 


SQ på Facebook