Artiklar & Video

Produkter

Vinglas i världsklass

Riedel är ett välkänt begrepp i vinkännarkretsar, bland sommelierer och restauratörer världen över, och anses vara marknadens absolut bästa vin- och spritglas.

Ett bra glas skall vara utformat så att det förstärker och framhäver vinets harmoni och ett instrument för att föra samman de olika beståndsdelarna i vinets personlighet;  Utseendet, Doften och Smaken. Serveras samma vin i olika utformade glas kommer vinet inte bara dofta olika utan också smaka olika.

Riedel har producerat glas sedan 1756 och är ett familjeföretag i elfte generationen.  Arbetet med att producera dagens banbrytande vin- och spritglas, där glaset är ett redskap för att framhäva vinet, påbörjades av Claus J. Riedel för över 50 år sedan i Österrike. Sedan dess utvecklas varje glasserie med en grupp specialister på respektive druva/område. Upp till 20 prototyper provas innan man kommer fram till det optimala glaset. Denna utvecklingsprocess är unik i sitt slag och tar mellan 1-2 år per glastyp.

Riedels nyhetsbrev

Mer infoClaus J. Riedel var passionerat förtjust i Pinot Noir-viner och skapade därför ett glas där de karakteristiska doft- och smakaromerna kom till sin fulla rätt. 1958 såg det första Bourgogne/Pinot Noir-glaset dagens ljus. Glaset ansågs så revolutionerande att det togs upp av MoMa (Museum of Modern Art) i New York och ingår nu i deras permanenta samlingar.

Glasen var unika och vann omedelbart stor framgång. Claus J. Riedel var en talangfull designer och den första som designade vinglas utan någon som helst utsmyckning i form av gravyr eller etsning. Glasen var tunna för att inte påverka vinets temperatur, ofärgade för att visa vinets färg och större än några andra glas för att på rätt sätt lyfta fram vinets aromer. Funktionen fick styra formen i dessa glas, för att för första gången någonsin göra fantastiska viner rättvisa.

1973 lanserades Sommelierserien. Glasen i sommelierserien är alla munblåsta och av kristall. Varje glas är unikt och framtaget speciellt för att framhäva både doft och smakupplevelsen av vinet.  Vid lanseringen hade man främst arbetat med glas som skulle passa vin från specifika områden t.ex. Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Hermitage etc.  Först senare kom arbetet med glas framtagna för specifika druvsorter.

Något senare började Georg J. Riedel, Claus J. Riedels son, vara aktiv i företaget. Under hans överinseende utvecklades Vinumserien.  Vinumglasen är också av kristall, men den första serie som tillverkats på maskinell väg. Detta gjorde att priset blev mer tillgängligt för en mycket bredare publik. Riedel började också vinna allt större internationella framgångar och klassas idag därför som ett måste bland vinkännare världen över.

Tipsa om den här tillverkaren: