Artiklar & Video

Produkter

Ett fantastiskt hantverk

Yaxells knivar har uppnått sin otroliga skärpa genom att kombinera gamla svärdsmedstekniker med modern teknologi. I Seki, den japanska kniv- och svärdtillverkningens huvudstad, har dessa uråldriga tekniker gått i arv från generation till generation i århundraden, för att nu kunna kombineras med ny teknologi i Yaxells fabrik.

Sedan starten 1932 har Yaxell varit en av de största knivtillverkarna i Japan. De har bidragit till att knivkulturen och synen på kniven i restaurangkök, förbättrats avsevärt. Idag är det viktigt vilken kniv du arbetar med och hur följsam och lättarbetad den är. Ryktet om knivens vikt i köket har även spridit sig till de kvalitetsmedvetna hemmakockarna.


Sundqvist Quality Ambassadör

 
Frida Ronge -  För Frida kommer alltid kvalitet i första hand. Hon var tidigare kökschef på restaurang vRå i Göteborg och projektleder nu den blivande Restaurangen TAK på Petter Stordalens nya livsstilshotell i Stockholm. Frida experimenterar gärna med japanska smaker men har svenska råvaror i fokus.
Mer info

  _ GOU som översatt till svenska betyder ”den enastående”, är gjord i 101 lager stål.  Kärnan är gjord i SG2 stål, sedan byggs kniven upp undan för undan med 50 lager stål på vardera sida om kärnan.  Handtaget på GOU är tillverkat i svart Mikarta, Mikarta är ett material som tas fram genom att linneduk och specialplast pressas samman under hög temperatur. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget har är hopsatt med tre kraftiga nitar och har en avslutande knapp med tecknet för GOU inetsat.

GOU - 101 lager stål

Yaxell - GOU 101 lager 

 

_ RAN som betyder ”den utmärkta”, är gjord i 69 lager stål. RAN har en hård kärna av VG10 stål som sedan varvas med 34 lager stål på vardera sida av kärnan. RAN’s handtag är tillverkat i svart Mikarta och hopsatt med tre kraftiga nitar.  RAN - 69 lager stål

Yaxell - RAN 69 lagerZEN ZEN _ ZEN betyder ”den hälsosammaste måltiden”. ZEN är gjord i 37 lager stål, där kärnan precis som på RAN består av VG10-stål. Kniven byggs sedan upp med 18 lager stål på vardera sida om kärnan. Handtaget är som övriga knivar i familjen gjort i svart Mikarta, och hopsatt med två kraftiga nitar. Som en extra finish är ZEN-loggan inetsad på alla knivars blad. 


ZEN - 37 lager stål

Yaxell - ZEN 37 lager

Läs mer om hur du tar hand om dina knivar här


Tipsa om den här tillverkaren: