
Inte utan min Opinel!
År 1890 skapade Joseph Opinel den första Opinelkniven i hjärtat av de franska Alperna. Kniven blev snabbt populär bland lokala bönder och vinodlare. Sedan dess har den funnit följeslagare i såväl naturälskare som kockar, trädgårdsmästare och sjömän. Idag har Opinel sin bas i Chambéry i Frankrike och det är Joseph Opinels ättlingar som håller i sparkarna. Ett tydligt hållbarhetstänk genomsyrar organisationen och de producerar sina knivar med hänsyn till naturens resurser.
Opinels ambassadörer
Kockarna Carina och Ulrika Brydling brinner för ekologisk mat och grönare val. Systrarna har vigt sitt gemensamma arbete åt filosofin ”en hållbar måltid” och arbetar idag som krögare på restaurangen på Bro Park i Stockholm. Duon har också stor erfarenhet av matlagningstävlingar, både av att tävla själva och sitta i jury.
Läs mer om systrarna Brydling
Tillverkning
Opinel började tillverka knivar på 1890-talet. Företaget drivs än idag av familjen Opinel och produktionen sker i den lilla staden Chambéry i franska Alperna. Familjekänslan genomsyrar hela företaget och de har ett stort engagemang för sina anställda så väl som för miljön. Miljötänket finns på många plan. Exempel på detta är att stålspillet återanvänds till nya produkter och att sågspånet som bildas vid slipning av knivhandtag används till att värma upp företagets byggnader. För Opinel är även hantverket av största vikt. Även om många delar av produktionen har industrialiserats sätts sista touchen alltid för hand. Knivarna kvalitetstestas sedan i egna laboratorier, för att säkerställa att de håller måttet i fråga om skärpa, vinkel och hållbarhet.
Läs mer
Quality time med Systrarna Brydling
Följ med när Ambassadörerna Ulrika och Carina Brydling besöker Opinels fabrik i Chambéry, Frankrike.
Läs mer
Från jord till bord
Opinel är så pass rotat i fransk livsstil att ordet "opinel" har fått en plats i den franska ordlistan. Vi besöker företaget i Frankrike för att ta del av dess gedigna tradition och historia.
Läs mer
En hållbar måltid
Varför är hållbar matlagning viktigt? Opinels ambassadör Ulrika Brydling ger sin syn på saken och delar med sig av handfasta knep som gör vardagsmaten mer miljövänlig.
Läs merGARANTI & SKÖTSEL
Tre år från inköpsdatum och datumet måste styrkas med kvitto. Skador på egg eller spets ersätts inte. Här hänvisar vi till närmsta professionella sliperi.