Månadens plock, januari

Publicerad av: Lena Unger, 2019-01-02

Ett nytt år innebär en chans till nystart – både för dig och ditt kök. Ladda skafferiet med goda, nyttiga råvaror och passa på att samtidigt se över knivsamlingen. Finns det någon kniv som behöver slipas eller rentav köpas till?

Vassa knivar är a och o i köket. På samma sätt som en dålig kniv kan minska lusten att laga mat, kan en bra kniv inspirera till kulinariska stordåd. Ju mer ambitiös du är i din matlagning, desto större är behovet för specialiserade knivar. Kanske är 2019 året du investerar i en ny kökskniv? Om du till exempel ofta lagar middag på färsk fisk, eller på stora köttdetaljer, kan det vara värt att komplettera med en till modell. Japanska köksknivar från Global, Yaxell och Tamahagane är att rekommendera eftersom de har en hög kvalitet och en sylvass egg. Tänk bara på att underhålla knivarna med skärpstav eller knivslip. Även den vassaste kniven i lådan behöver hjälp för att hålla skärpan.

 

PrylTIPS

...

Den japanska knivmodellen kiritsuke är en hybrid mellan en grönsakskniv och fiskkniv. Enligt tradition används kniven av kökschefen, som ett tecken på status, då den anses vara svår att bemästra. 

Läs mer
...

Med en skärpstav får du snabbt en vass egg på din kniv. Det finns både keramiska skärpstavar och skärpstavar i diamant. Diamantbrynet är grövre i modellen och används, vid behov, innan den keramiska skärpstaven.

Läs mer



Ett väldigt enkelt sätt att underhålla kniven är att skärpa den med en våtslip. Allt du behöver göra är att fylla knivslipen med lite vatten och dra några drag med kniven igenom de olika hjulen, så blir den som ny! Se videon för att lära dig rätt teknik.


 

...

Globals våtslip har sliphjul i två olika grovlekar. Börja med det grövsta hjulet och avsluta med det finare hjulet för att uppnå bäst resultat.

Läs mer
...

Globals slaktkniv är det självklara valet när du ska dela upp större styckdetaljer. Den uppåtvinklade bladspetsen gör det enkelt att skära runt kotor och leder.

Läs mer
...

Debakniven används enligt tradition till att filéa fisk i Japan. Skärpan och vikten i det lite tjockare knivbladet gör att kniven även passar utmärkt till att skära kött och hacka grönsaker.

Läs mer
...

När du behöver slipa om kniven för att få fram en ny egg kan du ta hjälp av en slipsten. Slipstenarna finns i flera olika modeller och grovlekar. 

Läs mer

OMNÄMNDA produkter

Liknande läsning

Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till att vi får samla in information om dig för olika ändamål, inklusive: funktionalitet, statistik och marknadsföring.