Vilken temperatur ska vinet ha? Ja, det beror på vilken typ av vin du har i flaskan. Vi lär dig att temperera röda och vita viner – och snabbkyla bubbel!
Precis som att en drink eller läsk inte smakar särskilt gott varmt, så smakar också olika viner mer eller mindre bra vid olika temperaturer. Vinets aromer, som har stor påverkan på smakupplevelsen, framträder nämligen bättre vid rätt grad. Ofta serverar vi vita viner för kalla och röda viner för varma.
Här är några tumregler och tips på redskap som ger dig en bättre vinupplevelse.

RÖTT VIN
● Ställ in vinet i kylen 30 minuter innan servering.
● Servera rött vin vid 14–18 grader.

VITT VIN
● Ta ut vinet ur kylen 30 minuter innan servering.
● Servera vitt vin vid 8–12 grader.

BUBBEL & ROSÉ
● Ta ut vinet ur kylen 10 minuter innan servering.
● Servera mousserande vin och rosévin vid 8–10 grader.

VINTERMOMETER
För att veta vilken temperatur vinet har kan du använda dig av en vintermometer som du fäster runt halsen på flaskan.
Se produkttips
VINKYLARE
Om du är osäker, servera hellre vinet lite svalare eftersom det snabbt värms upp i glaset när du häller upp. Håll resterande vin i flaskan svalt med hjälp av en vinkylare.
Se produkttips
ISHINK
Glömt att lägga bubblet på kylning? Snabbkyl det med hjälp av en ishink. Allt du behöver göra är att tillsätta is, vatten och några matskedar salt i hinken. Saltet sänker fryspunkten och kyler drycken snabbare.
Se produkttips