Sommelieren Maya Samuelsson lär oss om pinot noir – och vilken typ av glas som krävs för att vinet ska komma till sin rätt.
Pinot noir är en av våra mest älskade vindruvor. Druvan är över 2 000 år gammal och har sitt ursprung i vindistriktet Bourgogne i Frankrike. De främsta producenterna hittar vi i norra Bourgogne, närmare bestämt i Côte d'Or.
Några av världens dyraste viner görs på pinot noir. En anledning till detta är att druvan anses vara svår att odla. Den trivs inte i alla klimat, utan vill gärna att det ska vara svalt. Den har ett tunt, ömtåligt skal och ger ofta små skördar. Ibland kallas pinot noir för druvornas drottning.
Pinot noir ger ett ljust, rött vin som är lätt och elegant i stilen. Vinet har en låg strävhet och en frisk syra. Typiska aromer är röda bär, såsom jordgubbar och körsbär, ofta i kombination med inslag av örter.
När det kommer till vinglas gör sig pinot noir absolut bäst i en klassisk, rund Bourgognekupa. Många röda viner vinner på att serveras i vinglas i rak modell – men inte pinot noir. Den här typen av elegant, rött vin behöver utrymme för att komma till sin rätt. Bourgogneglasets stora kupa lockar fram alla härliga aromer i pinot noir, samtidigt som den avsmalnande öppningen koncentrerar doften till näsan. Öppningen styr dessutom vinet till tungspetsen när du dricker, vilket gör att fruktsötman i vinet förstärks och det upplevs som mindre syrligt.
Tänk på att temperaturen på vinet också påverkar din vinupplevelse. Ofta gör vi misstaget att servera vita viner för kalla och röda viner för varma. Ett lätt, rött vin som pinot noir trivs bäst i en temperatur på 14–16 grader. Vinet mår också gott av lite extra luft. Häll gärna upp det i en karaff någon timme innan servering, för få fram ännu mer doft i vinet. Om vill matcha pinot noir med någon god maträtt finns det många spår att gå på. Pinot är inte det bästa valet till en rustik kötträtt – men till fågel, fisk och mycket däremellan. Grillad torskrygg? Javisst! Ankmiddag? Absolut! Pinot noir passar även bra till många krämiga rätter med exempelvis kyckling, svamp eller fläskkött.
Recepttips!
Pinot noir och anka är en magisk kombo! Testa gärna vinet tillsammans med Thomas Sjögrens stekta ankbröst. Förutom att vinet är ett perfekt sällskap till det saftiga köttet, gifter det sig även utmärkt med de feta och syrliga tillbehören på tallriken. Vill du imponera på matgästerna? Här har vi en helgmiddag som heter duga!
Vilken mat passar bäst till champagne och vilket glas är bäst till mingelbubblet? Detta, och mycket mer, går Maya Samuelsson igenom i sin champagneskola.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.