Proffskockarnas pryltips

Publicerad av: Lena Unger, 2021-10-15

Svårt att navigera rätt i pryldjungeln? Ta hjälp av några som kan sin sak. Här är våra ambassadörers bästa produkttips!

Kockknivar, kvarnar, kastruller och karaffer – att välja rätt redskap till köket är inte det lättaste. Bara i vår webbshop finns en mängd olika modeller och märken att välja bland. Men var lugn, det finns hjälp att få. För att minska risken för att du ska gå vilse i sortimentet har vi listat ett gäng produkter som du helt enkelt inte får missa. Bakom pryltipsen står våra vassa varumärkesambassadörer, alltså några av Sveriges främsta kockar och vinexperter.

Dags att hitta din nya favoritpryl!
 

PrylTIPS

FILIP POON – BENRINER

Filip medverkade i Sveriges Mästerkock 2015. Sedan dess har han bland annat arbetat hos Markus Aujalay och Tareq Taylor samt tagit guld i matlagnings-OS med Stockholm Culinary Team. Idag driver han en egen Youtube-kanal med engagerad följarskala.



Filips pryltips:
– Med en mandolin kan du ge en sallad eller en grönsaksrätt det där lilla extra! Du kan få fram en massa härliga, annorlunda texturer och få till perfekt tunna skivor av rotfrukter. Jag gillar att göra chips. Alltifrån vanliga potatischips till jordärtskockschips, rödbetschips, rotselleri eller palsternacka.


 

SEBASTIAN GIBRAND – GLOBAL

Sebastian är en riktig tävlingskock med meriter från flera professionella tävlingar. Han har varit ledare för Svenska Kocklandslaget, stått som segrare i Kockarnas kamp och representerat Sverige i den prestigefulla tävlingen Bocuse d’Or både 2019 och 2021.



Sebastians pryltips: 
– 
Utöver Globalknivarna skulle jag vilja tipsa om träskärbrädan. Jag har använt många andra skärbrädor innan, men det blir en helt annan känsla med Globals skärbräda. Tillsammans med Globalkniven – det är det som att den lyfter matlagningen till en helt ny nivå.


 

JENS DOLK – RIEDEL & PULLTEX

Vinexperten Jens är ambassadör både för Riedel och Pulltex. Han har jobbat med mat och dryck större delen av livet och driver sedan 2014 restaurangkedjan K-Märkt tillsammans med två kompanjoner. Titt som tätt delar han även med sig av sin vinexpertis i TV och tidningar. 



Jens pryltips: 
– 
Från Riedel vill jag rekommendera serien Stemless Wings. Att levera en elegant upplevelse och en perfekt funktion i en avslappnad förpackning – det är en i mina ögon perfekt kombination. Jag vill även lyfta Pulltex vinöppnare i kyparmodell. Inget hem borde vara utan en. Den ligger som en smäck i handen och funktionen är 100 procent.



 

THOMAS SJÖGREN – SCANPAN

Thomas är stjärnskottet som vann Kockarnas kamp 2018 och Årets Kock 2015. I båda tävlingarna blev han den yngsta segraren någonsin. Idag driver han Grano i Göteborg, Hällsnäs Hotell & Restaurang i Mölnlycke samt ett flertal restauranger i Bohuslän.



Thomas pryltips: 
– 
Jag gillar ju belagda pannor, men ibland är en obelagd panna ännu bättre. Välj en obelagd stekpanna när du steker kött eller kyckling och fisk med skinn, för att få en bättre kontakt mellan värmen och råvaran.


STEFAN KARLSSON – TAMAHAGANE

Stefan har en minst sagt gedigen meritlista. Till vardags driver han restaurangimperiet Götaplatsgruppen i Göteborg. Han vann Årets Kock 1995, utsågs till Årets Krögare 2013 och har tilldelats en stjärna i Guide Michelin för restaurangen SK Mat & Människor.



Stefans pryltips: 
– 
En kockkniv har spets, går att hacka med och är allmänt allround, så det är enligt mig den bästa startkniven. En av mina favoritknivar är San Tsubame för vardagsbruk. Det är en kniv som sitter gott i handen och passar mig. Du bör också lära dig att hantera en skärpstav. För om du inte tar hand om din egg på bästa sätt, så spelar det ingen roll hur avancerad kniv du köper.


FRIDA RONGE – YAXELL

Frida är något av en visionär inom nordisk-japansk matlagning. Hon är kreativ ledare för restaurangerna TAK och UNN i Stockholm. Hon har även skrivit flera kokböcker och lagar titt som tätt mat i Nyhetsmorgon. I höst är hon aktuell som deltagare i Kockarnas kamp.



Fridas pryltips: 
– 
Jag måste nog säga kockkniven från Yaxells serie Super Gou. Den är så himla stabil att skära och hacka med. Den är sylvass länge, lätt att underhålla skärpan på och det är en otrolig känsla i hela kniven. Vacker dessutom. Har du en sådan här kniv klarar du dig långt.


LOUISE JOHANSSON – ZASSENHAUS

Louise korades till Sveriges första Mästerkock 2011 och har sedan dess skrivit kokböcker, lagat mat i TV, utbildat sig till sommelier samt jobbat på flertalet finkrogar såsom Upperhouse och VRÅ i Göteborg. Louise är dessutom aktuell som tredjepristagare i Årets Kock 2021.



Louises pryltips: 
– 
Mitt bästa tips är att investera i ett salt- och pepparkvarnset. Du kan använda kvarnarna till så mycket mer än bara salt och peppar. Jag gör bland annat mina egna kryddblandningar. På så vis har du alltid nymalda kryddor, vilket så klart förhöjer smaken. 


OMNÄMNDA produkter

Liknande läsning