Poké bowl är en populär rätt från Hawaii – lika nyttig som enkel att tillaga! Vanliga ingredienser är ris, marinerad fisk och grönsaker. Här är ett smaskigt recept med japanska smaker.
Ingredienser
Poké bowl (4 portioner)
3 dl rundkornigt ris
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 klyfta vitlök, riven
2 tsk sriracha
500 g rå lax (t ex salma eller fröya)
Topping
Avokado, i skivor
Rädisor, i skivor
Chiliflakes
Beni shoga eller gari (inlagd ingefära)
Algsallad
Gör så här
Tvätta riset väl och koka enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda sesamolja, japansk soja, vitlök och sriracha i en bunke. Skär laxen i stora tärningar och vänd ner i marinaden.
Förbered resterande tillbehör. Rädisorna kan du med fördel skiva på mandolin.
Servera i djupa tallrikar. Placera riset i botten och bygg upp rätten som på bilden. Ät genast innan riset kallnar.