Lyxa till adventsmorgonen med nygräddade stekpannebröd med saffran – ljuvligt goda med smör och ost!
Ingredienser
(20-30 st)
0,5 g saffran
25 g jäst
75 g smör
7 dl mjölk
0,5 dl socker
1 tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
5 dl dinkelmjöl, siktat
5-7 dl vetemjöl
Gör så här
Mortla saffran med lite socker i en gjutjärnsmortel.
Smält smöret i en kastrull. Blanda ned mjölken, värm till ljummet och tillsätt saffran.
Lös upp jästen i degvätskan och tillsätt salt, hjorthornssalt, dinkelmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman. Dela degen i 20-30 delar och forma till bullar.
Hetta upp stekpannan och sänk sedan till medelvärme.
Använd en kruskavel och kavla ut varje bulle till en tunn kaka. Grädda fyra kakor åt gången i stekpannan, 2-3 par minuter på varje sida tills de fått färg.
Låt svalna på galler under bakduk.