Aguachile med scampi, avocado, gurka och jalapeño

En het, syrlig och svalkande rätt från Adams Thulins kokbok "Ett bord flera smaker"!
En tallrik mexikansk ceviche, tack! Mästerkockvinnarens tolkning av rätten Aguachile kan du bjuda på för att kyla ner en het sommar dag eller pigga upp en deppig höstdag. Fantastiska smaker utlovas!
Ingredienser
Aquachile (4 portioner)
400 g skalad rå scampi
2 st lime, rivet skal
1 ½ dl pressad lime (ca 5 stycken)
½ dl pressad citron
1 kruka koriander (inklusive stjälkar)
½ kruka bladpersilja
3 st jalapeños
2 st minigurkor (eller ½ vanlig gurka)
2 st avokado
2 krm salt
olivolja
Gör så här
Riv limeskal och pressa i lime- och citronsaft i en bunke. Tillsätt därefter koriander, bladpersilja och salt.
Skär 2 jalapeños i grova bitar (ta bort kärnhuset och det vita i jalapeñon om du inte gillar för starkt) och addera till blandningen.
Mixa länge, runt 5 minuter, med en stavmixer eller blender. Sila därefter blandningen genom en finmaskig sil.
Skär scampin i mindre bitar, ca 1 ½ cm långa, och lägg i en skål. Häll över blandningen och rör runt, så att räkorna täcks av den gröna juicen. Låt stå minst 45 minuter i kylskåpet.
Skiva gurkan tunt på en mandolin. Om du inte har en mandolin, skär tunna skivor med en vass kniv. Lägg gurkan i en skål.
Skär den sista jalapeñon tunt med en kniv. Lägg i en liten skål.
Kärna ur och skär avokadon i cirka 1 ½ x 1 ½ cm bitar. Lägg i en liten skål och salta.
Ta ut scampin ur kylskåpet och tillsätt avokadon, hälften av gurkan och hälften av jalapeñon. Blanda ordentligt.
Häll upp i en djup tallrik och toppa med resterande gurka och jalapeño. Ringla över rikligt med olivolja.
Servera!