Dags att testa något nytt? Då ska du kika in vårt recept på hemmagjord apelsinlikör - en härligt söt och syrlig triple sec med smak av apelsinskal och färsk basilika!
Ingen hemmabar är komplett utan en riktigt god apelsinlikör! En välkänd sådan är den franska apelsinlikören Cointreau, som bland annat används i cocktail-klassikerna Margarita och Cosmopolitan. Här bjuder vi på vår tolkning av den klassiska likören.
Ingredienser
5 st apelsiner
3–4 dl socker
500 ml brännvin special
1 msk korianderfrö
En näve färsk basilika (eller 1 msk torkad)
Gör så här
Blanda socker och brännvin i en skål. Rör om och vänta tills sockret löst sig.
Tvätta apelsinerna väl. Skala apelsinerna försiktigt med en skalare. Använd en sax och klipp skalen i strimlor.
Lägg apelsinskalen i en glasburk tillsammans med korianderfrö och basilika. Fyll upp med sprit- och sockerblandning och sätt på locket.
Förvara blandningen i ett mörkt, gärna svalt rum, Låt stå i tre veckor. Skaka om burken emellanåt.
Efter lagringen: sila av likören och häll över i en rengjord flaska. Servera med is i Riedels rocksglas!