Bästa vinerna till ostbrickan

Publicerad av: Lena Unger, 2020-10-22

Presenteras av:  

 

Att ost och vin trivs ihop – det är sedan gammalt. Men vilket är det bästa vinet till osten? Det beror på vilken ostfamilj du syftar på.

Ja, du läste rätt. Ost delas vanligen in i sex olika familjer: grönmögelost, getost, kittost, hårdost, vitmögelost och färskost. Ostfamiljerna skiljer sig i både doft och smak, vilket gör att de också kräver olika viner för att komma till sin rätt.

Följ vår smakguide för att få ut det mesta av din ostbricka.


...

Grönmögelost

Gröna och blåa mögelostar är ofta salta och smakintensiva med mycket umami. De kan vara allt ifrån gräddigt lena till smuliga i konsistensen. Några vanliga sorter är Saint Agur, Roquefort, Stilton och Gorgonzola. Till den här typen av ost är ofta portvin det bästa valet. Sötman i vinet bryter av mot det salta, samtidigt som det lyfter fram ostens komplexa smaker.


...

Getost

I denna kategori finns alla typer av ostar som är gjorda på getmjölk. Ostarna har en tydlig karaktär och syrlig smak. Chèvre är den vanligaste varianten och även det franska ordet för getost. Andra exempel är Crottin de Chavignol och Sainte-Maure. Till getost passar ett friskt vitt vin bra, allra helst Sauvignon Blanc. Vinets mineralitet och syra tar fram de bästa smakerna i osten.

Glastips - Sauvignon Blanc
...

Kittost

Kittostar har oftast ett salt, orangefärgat skal och en stalliknande lukt. Konsistensen varierar från halvmjuk till hård. Några vanliga sorter är Port Salut, Taleggio och Münster. Till den här typen av ost är ett fylligt och aromatiskt vitt vin den bästa matchen, till exempel en blommig Gewürztraminer eller Riesling.


...

Hårdost

Hårdostar, även kallade pressostar, är salta och feta ostar med hård konsistens. Smaken beror på hur länge osten har lagrats, vilket normalt är mellan två och 36 månader. Exempel på hårdostar är Svecia, Parmesan, Gruyère, Cheddar och Prästost. En smakrik hårdost passar bäst ihop med ett smakrikt rött vin. Testa gärna en Amarone eller ett mustigt Syrahvin!


...

Vitmögelost

Vitmögelostar är mjuka och krämiga i konsistensen. Ostarna görs både på pastöriserad och opastöriserad mjölk, varav den opastöriserade mjölken ger mer smakrika ostar. Mild vitmögelost, såsom Brie och Camembert, trivs bra ihop med en mjuk och bärig Pinot Noir. Till Brie de Meaux och andra smakrika vitmögelostar är ett fylligt vitt vin ett bättre väl, gärna en fatlagrad Chardonnay.


...

Färskost

Färskostar är ostar som varken pressas eller lagras. Konsistensen kan vara grynig, slät eller krämig. Cream cheese är en vanlig benämning på färskost med hög fetthalt. Fler exempel på färskostar är Mozzarella, Burrata, Feta och Cantadou. Smakmässigt är färskostar milda och lite syrliga, vilket gör att de passar bra ihop med många olika typer av viner. Välj ett fruktigt vitt vin, ett mjukt rött vin eller ett bubbel. Varför inte en torr Blanc des Blancs?

Glastips - Champagne
...

Vilken ost är du?

Är du enkel och flexibel som en hårdost? Eller är du en grönmögelost som inte är rädd för att synas och ta för dig? Gör vårt ostquiz och få reda på vilken ost du är och vilket vin som är din bästa matchning.


 

RELATERADE produkter

Liknande läsning