Bocuse va d'Or?
Känner du till Bocuse d'Or? Eller ”Bocuse” som det lätt blir för den som har svårt med franskan. Om inte, så bjuder vi här på lite snabb fakta.
Bocuse d'Or är den mest prestigefyllda tävlingen inom matlagning. Den brukar liknas vid VM för kockar och avgörs vartannat år i Lyon, Frankrike. Tävlingen gick av stapeln första gången 1987 och grundades av mannen med samma namn: Paul Bocuse. Han anses vara en av 1900-talets absolut bästa kockar och har i princip fått alla utmärkelser en kock kan få.
Genom åren har vi i Norden haft stora framgångar i Bocuse d'Or. Den svenske stjärnkocken Mathias Dahlgren vann tävlingen år 1997. Melker Andersson tog silver 1995, Henrik Norström 2001, Jonas Lundgren 2009, Tommy Myllymäki 2011 och vår egen Globalambassadör Sebastian Gibrand 2019. Norska tävlande har vunnit Bocuse d'Or fem gånger: Bent Stiansen 1993, Terje Ness 1999, Charles Tjessem 2003, Geir Skeie 2009 och Ørjan Johannessen 2015. Även Danmark har haft en del pallplaceringar varav två guld: Rasmus Kofoed 2011 och Kenneth Toft-Hansen 2019.
Snart är det dags igen! Bocuse d’Or 2025 står för dörren och på tisdagen den 2 maj avgjordes den svenska uttagningen till tävlingen. Näst på tur att gräva guld i Lyon blir stjärnkocken och Årets Kock-vinnaren Gustav Leonhardt. Vid sin sida kommer han att ha Sebastian Gibrand som coach och Noel Moglia som commis.
Gustav Leonhardt
Nyfiken på att veta mer om Gustav? Vi träffade honom efter vinsten i Årets Kock 2021. Missa inte vår intervju, där vi bland annat snackar tävling, matfilosofi och framtidsplaner.
Till intervjunLiknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips