Vad är skillnaden mellan prosecco och cava? Och vilket vinglas passar bäst till roséchampagne? Bli en bubbelexpert med hjälp av vår snabbguide!
Att säga att intresset för mousserande vin har ökat i Sverige är en underdrift. Förr var drycken starkt förknippad med nyår, studenten och andra högtidliga tillfällen. Nu förtiden korkar vi upp bubbel på var och varannan middagsbjudning. Men vad vet du egentligen om denna ädla dryck? Vi har samlat några snabba fakta som du kan dela med dig av över vinglaset vid nästa middag.
För visst är det med bubbel som med annat vin – att njutningen ökar när du har kunskap om vad du dricker.

Champagne – bubbelbjässen
Champagne framställs genom den traditionella ”champagnemetoden”. I korthet innebär det att ett vanligt vin produceras av druvsaften, som sedan får jäsa ytterligare en gång på flaska. Jäsningen ger champagnen sin karaktäristiska brödton. Bubblorna kommer i sin tur av det höga trycket som bildas i flaskan.

Same but different

Prosecco & Pet nat
Den äldsta metoden för tillverkning av mousserande vin är naturlig fermentering. Här är trendvinet Pet nat ett bra exempel. Det tappas tidigt upp i flaskor, där det får jäsa och skapa kolsyra. Till skillnad från annat bubbel filtreras inte Pet nat, vilket resulterar i ett vin med mjuka bubblor och grumlig färg.

Bubbelglas
Om du vill förhöja smaken på ditt bubbel finns det bättre alternativ. Ofta vinner vinerna på att serveras i kupor som vi snarare förknippar med vitt och rött vin. Klassisk champagne kan med fördel avnjutas i ett vinglas med avsmalnande öppning, där friskheten och brödigheten i doften kommer fram. Det samma gäller närbesläktade crémant och cava. Till engelskt bubbel brukar en rakare vitvinskupa vara att föredra, eftersom den balanserar det förhållandevis syrliga vinet. Motsatt gäller för mousserande viner med röd eller rosa nyans och/eller präglas av blåa druvor. Vinerna är ofta generösa i stilen och behöver en större kupa för att kunna blomma ut. Testa gärna ett syrahglas till Brachetto d’Acqui och ett pinotglas till roséchampagne och blanc de noirs. Till sist – hur är det fatt med Pet nat? Jo, här rekommenderar vi ett ovalt glas som fångar upp och koncentrerar aromerna till näsan.