Få rätt temperatur på vinet

Publicerad av: Sofia Rönnkvist, 2020-07-16


 

Lär dig om vilka viner som ska serveras vid vilken temperatur. Då kan du få ut maximalt med smak och förstärka upplevelsen ytterligare.

Precis som att en drink eller ett glas med läsk inte smakar särskilt gott varmt, så smakar också olika viner mer eller mindre bra vid olika temperaturer. Vinets aromer, som spelar stor roll för smakupplevelsen, framträder nämligen bättre om det serveras vid rätt grad.

För att veta att du fått till rätt temperatur är det enklast att använda sig av en vintermometer som du sätter på flaskan. Har du inte tillgång till en sådan finns det också tumregler att använda sig av, som du kan se i videon här. Tänk gärna på att lite svalare alltid är säkrare, eftersom vinet värms upp i glaset när det serverats.
 

...

RÄTT TEMPERATUR

I videon går vi igenom när du bör ställa in och ta ut vinet från kylen för att få en bra temperatur. Vitt, mousserande och rosé som bör hållas väldigt svalt kan med fördel placeras i en kylare när det plockats fram. Här är en lathund för att minnas de olika graderna.

Rött vin: 14-18 °C
Vitt vin: 8-12 °C
Mousserande: 8-10 °C
Rosévin: 8-10 °C

RELATERade PRODUKTER

LIKNANDE LÄSNING

Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till att vi får samla in information om dig för olika ändamål, inklusive: funktionalitet, statistik och marknadsföring.