Här bjuder vi på Louise Johanssons, Sveriges Mästerkock 2011, härliga recept på en värmande fisk- & skaldjursgryta. En fantastiskt god och lättlagad fiskgryta som är klar på 20 minuter! Variera smaksättningen med till exempel lite hackad tomat, curry och saffran eller röd currypasta, ingefära och lime för en asiatisk touch.
Ingredienser
4 portioner
600 g blandad fisk (t.ex. lax, sej, torsk och kummel)
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk kummin
1 tsk anis
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
2 msk fiskfond, koncentrerad
5 salladslökar
300 g sockerärtor
salt och cayennepeppar
1⁄2 citron, pressad saft
8 havskräftstjärtar med skal (alt. insjökräftstjärtar eller räkor)
1 dl grovhackad dill
Gör så här
Lägg kryddorna i en Zassenhauskvarn och mal på grövsta inställningen i en gryta.
Rosta kryddorna i cirka 1 minut på medelvärme så smakerna förhöjs.
Häll i vitt vin, grädde, crème fraiche, vatten och fiskfond. Låt sjuda i cirka 5 minuter.
Skär fisken i grytbitar om 2 centimeter. Strimla salladslökarna och halvera sockerärtorna.
Smaka av såsen med salt och citronsaft. Sänk värmen och lägg i fisken, den är genomkokt efter cirka 5 minuter. Rör i sockerärtor och salladslök, toppa med kräftstjärtar och hackad dill och servera direkt.
En fantastiskt god och lättlagad fiskgryta som är klar på 20 minuter! Variera smaksättningen med till exempel lite hackad tomat, curry och saffran eller röd currypasta, ingefära och lime för en asiatisk touch.