Flädersaft kräver låg insats för stora resultat. Koncentratet går dessutom att använda till mycket mer än bara saft!
Fläder är en efterlängtad och klassisk sommarsmak. Trädets blommor är enkla att känna igen på sina platta klasar och den karakteristiska doften. Är man osäker på om det är fläder eller en liknande blomma är det bäst att dofta sig fram, eller vända en blomklase upp och ner och se till att den står stabilt. I det här receptet kan du även enkelt justera mängden sötma när basen är klar, så att du får den precis så söt som du föredrar. Sedan kan du använda den till både saft, drinkar eller varför inte sorbet?
Ingredienser
Flädersaft (1 liter)
20 klasar fläder
2 citroner
40 citronsyra
1 liter vatten
1 kg socker
Gör så här
Skölj flädern ordentligt i kallt vatten och skiva citronerna. Lägg den gärna i ett vattenbad så att smuts hamnar på botten. Lägg den sedan i en stor kastrull med citronen och pudra över citronsyra.
Koka upp vattnet och häll det över flädern i kastrullen. Sätt på ett lock och låt stå svalt i ett till två dygn.
Sila av med hjälp av en silduk eller handduk. Rör ner sockret men justera mängden efter smak.
Koka saften på hög värme i minst fem minuter samtidigt som du avlägsnar skummet som bildas på toppen. Låt svalna och häll över i rena flaskor.