Gazpacho med solmogna tomater

Publicerad av: Lena Unger, 2017-05-18
Taggar:

Klara Lind, Sveriges Mästerkock 2017, bjuder på ett härligt recept från kokboken "Sydamerika – min matpassion". Gazpacho är en spansk rätt som också är mycket populär i det Sydamerikanska köket. Soppan ska inte vara kall utan kyld, annars smakar den ingenting. Den är dessutom lätt att ta med i termos – perfekt att ta med på utflykten.

Foto: Frida Wismar

Ingredienser

Gazpacho (4 portioner) 
1 gurka
1 silverlök
2 vitlöksklyftor
8 solmogna tomater
1 chili
2 msk rödvinsvinäger
1 lime, saft och skal
1 citron, saften
2 dl utspädd grönsaksfond (enligt anvisning på förpackningen)
Salt
Nymalen svartpeppar

Krutonger
2 skivor dagsgammalt vitt bröd
Olivolja, till stekning
Salt

Garnering
Tomater i olika färger och former
Gurka
Färsk körvel
Färsk mynta
Färsk oregano

Gör så här

Skala och kärna ur gurkan. Skala lök och vitlök.

Skär tomater, gurka, lök och chili i grova bitar och lägg i en blender. Tillsätt vinäger, limesaft och finrivet skal, citronsaft och grönsaksfond. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåpet tills den är kyld, men inte kylskåpskall.

Dra isär brödet i mindre bitar och stek i olivolja i en stekpanna på medelvärme. Salta och låt rinna av på hushållspapper.

Servera soppan i djupa tallrikar med krutongerna och fint skuren tomat, gurka och färska örter.

RELATERADE produkter

Liknande läsning