Nyfiken på gin? Vi lär dig grunderna tillsammans med Linn och Jacob från Fjäre Gin. I det här avsnittet tar vi en närmare titt på ingredienser och smaksättare.
Att gin och enbär hör ihop har nog de flesta koll på. Men hur är det med övriga ingredienser? Faktum är att ginproducenter har stor frihet i valet av kryddor och smaksättare. Frånsett att enbär måste vara tongivande finns det egentligen inga regler för hur många, eller vilka, kryddor som får användas i gin. Av den anledningen är spritdrycken populär bland småskaliga producenter som tycker om att experimentera med smaker.
Fieruaas Distillery är ett litet halländskt familjedestilleri som tagit ginvärlden med storm med sin Fjäre Rare Distilled Gin. I videon berättar Linn och Jacob om ingredienserna i deras gin – och varför de valt att använda just dessa.
SMAKSÄTTNING

Enbär
Den viktigaste ingrediensen i en gin. Enligt regelverket måste enbär vara den mest dominanta kryddan. Smakmässigt ger enbären en rundhet och en bra, stabil grund.

Fänkålsfrön
En vanlig krydda i gin som många förknippar med lakrits. Fänkålsfrön är förhållandevis smakrika, vilket gör att du inte behöver tillsätta särskilt mycket krydda för att smaken ska träda fram. Precis som enbären bidrar fänkålen till att ge ginen en rund karaktär.

Citrusskal
Det är också populärt att smaksätta gin med citrusfrukter. Fjäre Gin arbetar med citronskal, men apelsin, grape och yuzufrukt är också förekommande. Citrusfrukter ger höga, fräscha smaker. De är dock ganska lättflyktiga, vilket gör att citrusen ofta tillsätts sent i processen.

Korianderfrön
När korianderfrön destilleras ger även de ifrån sig aromer av citrus. Tillsammans med citronskalen står koriandern för de höga smakerna i ginen. Citrustonerna ger en härlig fräschör.

Pors
Många ginproducenter vill hitta en krydda som utmärker deras gin. Fjäre Gin använder sig av pors, vilket är en vildväxande bladväxt som de plockar själva vid sommarhuset i Dalarna. Porsen gör att ginen upplevs som lite friskare och blommigare än traditionell, enbärstung gin.