Kronärtskocka är en grönsak som till utseendet påminner om en stor kotte. Har du aldrig köpt en färsk skocka tidigare kan det vara svårt att veta hur du rensar och tillagar den. Faktum är att innanför grönsakens taggiga hölje döljer sig ett nyttigt och väldigt gott hjärta. I Globals knivskola visar Johan Backéus, Årets Kock 2017, två olika sätt att ta hand om en kronärtskocka.
Den första kronärtskockan trimmar Johan tills den är helt fri från yttre blad. För att göra det behöver han en liten tandad kniv och en skalare med rak egg. Han använder kniven till att dela och grovrensa skockan, medan han använder skalaren till allt finlir. När kronärtskockan är färdigskalad går det utmärkt att ugnsbaka den eller koka in den i lag.
På den andra kronärtskockan skär Johan endast av toppen och en bit av stammen. Sedan kokar han skockan i saltat vatten tills den är klar, ca 30-40 minuter. Bladen plockar Johan loss för hand. När han kommer in till mitten och det så kallade ”skägget” tar han hjälp av en kaffesked. Skägget går inte att äta, men kronärtskockshjärtat och bladens innersta del är jättegoda. Servera gärna med vispat smör, någon god olja eller majonnäs.
Julienne och brunoise är två uttryck som används flitigt i proffsköket. Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, visar hur du bemästrar teknikerna – med rätt knep och knivar.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.