Blogg
Japansk knivguide
När du väljer en japansk kniv finns flera faktorer att tänka på. Vår japanska knivguide hjälper dig att hitta den bästa kniven för dina behov.
Publicerad av Nellie Karlsson 2025-01-01Gibrands knivguide
Att välja rätt kniv för uppgiften är viktigt för en kock, men kan ibland kännas knivigt? Sebastian Gibrand lär dig om de vanligaste knivmodellerna.
Publicerad av Lena Unger 2021-10-28Gibrands Knivguide – Kockkniven
Vill du veta mer om kockkniven? Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar hur du använder kniven på rätt sätt och går igenom vilka råvaror den passar för.
Publicerad av Sofia Rönnkvist 2020-05-04Gibrands Knivguide – Brödkniven
Vässa dina knivkunskaper med proffskocken Sebastian Gibrand! Här tipsar han om när och hur du bäst använder brödkniven.
Publicerad av Sofia Rönnkvist 2020-05-01Gibrands Knivguide – Filékniven
I Gibrands knivguide delar proffskocken Sebastian Gibrand med sig av sina bästa knivtips. Här får du lära dig att använda och välja en filékniv.
Publicerad av Sofia Rönnkvist 2020-05-01Gibrands Knivguide – Grönsakskniven
För den som lagar mycket vegetariskt är grönsakshackan en riktig stjärna i knivstället. Här visar Sebastian Gibrand hur du får ut det mesta av din kniv.
Publicerad av Sofia Rönnkvist 2020-05-01Gibrands Knivguide – Skalkniven
Tycker du att det är knivigt att skala lök? Här visar Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, hur du använder skalkniven på bästa sätt.
Publicerad av Sofia Rönnkvist 2020-05-01Gibrands Knivguide – Specialknivar
Gillar du att ta ut svängarna i din matlagning? Då kan det vara dags att utöka knivsamlingen. Här tipsar Sebastian Gibrand om några vassa knivmodeller att ha koll på.
Publicerad av Sofia Rönnkvist 2020-05-01Globals knivskola: Dela hummer
I det här avsnittet av Globals knivskola visar Johan Backéus, Årets Kock 2017, hur du tar hand om hummer på olika vis.
Publicerad av Lena Unger 2017-12-19Globals knivskola: Skära kronärtskocka
Hur rensas och tillagas en färsk kronärtskocka? I Globals knivskola visar Johan Backéus, Årets Kock 2017, två olika sätt att ta hand om en skocka.
Publicerad av Lena Unger 2017-11-21Globals knivskola: Stycka grissida
Johan Backéus, Årets Kock 2017, visar hur du styckar en grissida och får ut spare ribs, bacon och sidfläsk.
Publicerad av Lena Unger 2017-10-31Globals knivskola: Skära fänkål
Har du aldrig hackat en fänkål tidigare kan det vara svårt att veta hur du ska göra och var du ska börja. Här visar Jimmi Eriksson, Årets kock 2016, några enkla sätt att ta hand om den.
Publicerad av Lena Unger 2017-09-15Globals knivskola: Filéa plattfisk
Glöm portionsbitarna i fiskdisken! Att köpa hel plattfisk är både trevligare för plånboken och för smaklökarna.
Publicerad av Lena Unger 2017-07-11Globals knivskola: Hacka vitlök
Trött på food hacks som inte funkar? I Globals Knivskola visar Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, hur du hackar vitlök som ett proffs.
Publicerad av Lena Unger 2017-06-28Globals knivskola: Hacka örter
Färska örter i fokus i Globals knivskola! Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, visar hur du skär örterna utan att de förlorar sin naturliga spänst.
Publicerad av Lena Unger 2017-06-15Globals knivskola: Hacka lök
I Globals knivskola visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du gör för att skala, finhacka och finfinhacka lök.
Publicerad av Lena Unger 2017-06-09Globals knivskola: Stycka oxfilé
I Globals knivskola lär Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, dig att putsa filén ren från fett och hinnor samt vad du bör tänka på när du portionerar köttet.
Publicerad av Lena Unger 2017-05-23Globals knivskola: Stycka kyckling
Lär dig att stycka kyckling av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015! Några enkla drag med kniven är allt som krävs för att du ska få ut fina filéer i form av lår, bröst och vingar.
Publicerad av Lena Unger 2017-05-10Globals knivskola: Julienne & brunoise
Julienne och brunoise är två uttryck som används flitigt i proffsköket. Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, visar hur du bemästrar teknikerna – med rätt knep och knivar.
Publicerad av Lena Unger 2017-04-25Globals knivskola: Bena ur lammstek
När Thomas Sjögren tog hem vinsten i Årets Kock 2015 var lamm tävlingens huvudråvara. Lamm är också i fokus i andra avsnittet av Globals knivskola.
Publicerad av Lena Unger 2017-04-10Globals knivskola: Filéa lax
Vill du bli en fena på att filéa? I första avsnittet av Globals knivskola visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du filéar och portionerar hel lax.
Publicerad av Lena Unger 2017-04-05