Glöggens historia

Publicerad av: Lena Unger, 2024-12-10

Presenteras av:  
 

För många är glögg lika synonymt med svensk jul som lussekatter och pepparkakor. Men varifrån kommer traditionen egentligen? 

Faktum är att historien om denna varma vindryck sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan på de gamla grekerna och romarnas tid smaksattes vin med örter av olika slag och i Sverige har vi druckit kryddat vin sedan medeltiden.

Namnet "glögg" kommer från ordet "glödga", vilket syftar till att vinet hettades upp tillsammans med brännvin och socker. Till en början var detta något vi svenskar gjorde själva och när som helst under året, då det var lite kyligt. Det var först i slutet av 1800-talet som glöggflaskorna kom att säljas kommersiellt i butiker – och började att prydas av etiketter med tomtar och granar.

...

Är vi i Sverige ensamma om att dricka varmt, kryddat vin i vintertid? Knappast. Vår glögg har många likheter med Österrikes glühwein, Storbritanniens mulled wine och Frankrikes vin chaud.

Det som däremot är speciellt med den svenska glöggen är variationen. Medan övriga länder föredrar ett vin med torr och lätt stil, kan vi svenskar inte få nog av varianter på juldrycken. Vinglögg, romglögg, ginglögg, saffransglögg, chokladglögg och mousserande glögg – ja, varje år dyker det upp nya flaskor på hyllan.

Vilken är din favorit i vinter?

...

Glastips!

Glögg serveras traditionellt i ett mindre glas eller en kopp med grov tjocklek. Detta gör att du bevarar värmen i drycken, utan att för den skull riskerar att bränna fingrarna. Önskar du ett specifikt glastips? Testa gärna Riedels kaffeglas till klassisk vinglögg och ett neatglas till spetsad glögg.

Omnämnda produkter

Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till att vi får samla in information om dig för olika ändamål, inklusive: funktionalitet, statistik och marknadsföring.