Gratinerad löksoppa

Publicerad av: Karin Cushing, 2013-09-26
Taggar:

Sugen på soppa? Här är ett supergott recept på Lisa Lemkes egen löksoppa. En rustik och värmande soppa som är perfekt en mörk höstdag.

Ingredienser

4 portioner
8 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 små syrliga äpplen
50 g smör
3 kvistar färsk timjan
1 nypa strösocker
3 dl torrt oekat vitt vin
9 dl höns- eller grönsaksbuljong
svart och vitpeppar
4-8 skivor ljust surdegsbröd
120 g riven lagrad ost

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och hacka äpplena fint.

Smält smöret långsamt i en kastrull eller gryta, lägg i lök och vitlök och fräs mjukt på svag värme till den är mjuk och glansig. Tillsätt timjan, äpple, socker, vin samt buljong och koka upp. Låt sjuda i 20 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. 

Skär bort eventuella kanter på brödet. Fördela soppan i 4 ugnssäkra skålar. Lägg brödskivorna på toppen och strö över osten. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg. Servera genast.

Omnämnda produkter

Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till att vi får samla in information om dig för olika ändamål, inklusive: funktionalitet, statistik och marknadsföring.