Sugen på soppa? Här är ett supergott recept på Lisa Lemkes egen löksoppa. En rustik och värmande soppa som är perfekt en mörk höstdag.
Ingredienser
4 portioner
8 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 små syrliga äpplen
50 g smör
3 kvistar färsk timjan
1 nypa strösocker
3 dl torrt oekat vitt vin
9 dl höns- eller grönsaksbuljong
svart och vitpeppar
4-8 skivor ljust surdegsbröd
120 g riven lagrad ost
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och hacka äpplena fint.
Smält smöret långsamt i en kastrull eller gryta, lägg i lök och vitlök och fräs mjukt på svag värme till den är mjuk och glansig. Tillsätt timjan, äpple, socker, vin samt buljong och koka upp. Låt sjuda i 20 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.
Skär bort eventuella kanter på brödet. Fördela soppan i 4 ugnssäkra skålar. Lägg brödskivorna på toppen och strö över osten. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg. Servera genast.