Jordärtskockssoppa med chips & hackad gräslök

Publicerad av: Lena Unger, 2024-10-15
Taggar:

En elegant förrätt till middagsbjudningen – eller en värmande vardagsrätt med det lilla extra. Den här soppan vill du inte missa!

Med sin lena konsistens och milda, nötiga smak är jordärtskockan som gjord för puréer och släta soppor. Tillsammans med krispiga chips och frisk gräslök bjuder den här skålen på en riktig smakupplevelse.

Perfekt att servera när du har gäster!

Ingredienser

Jordärtskockssoppa (4 portioner)

  • Gul lök
    1 st
  • Smör
    1 msk
  • Jordärtskockor
    500 g
  • Vitlöksklyftor
    2 st
  • Vitt vin
    2 dl
  • Vatten
    6 dl
  • Grönsaksbuljong
    2 tärningar
  • Grädde
    3 dl
  • Salt och peppar

Till servering

  • Rotfruktschips
  • Gräslök, hackad
    0,5 dl

Gör så här

  • Skala och hacka lök och vitlök. Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar.

  • Fräs löken i smör i en tjockbottnad gryta. När den börjat mjukna, tillsätt vitlöken och stek hastigt. Häll i vitt vin och låt vätskan reducera till hälften.

  • Tillsätt jordärtskockorna tillsammans vatten och buljongtärningar. Rör om. Koka under lock tills jordärtskockorna har mjuknat, ca 10–15 minuter.

  • Häll i grädde, koka upp och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

Relaterade produkter