Korean fried chicken

Publicerad av: Lena Unger, 2021-05-20
Taggar:

Gillar du koreansk mat? Då är Christin Kashous friterade kyckling ett hett tips! Receptet kommer från kokboken "Mina asiatiska favoritrecept" som hon släppte efter vinsten i Sveriges Mästerkock.

Korean fried chicken, eller yangnyeom-chikin, är en klassisk koreansk rätt med friterad kyckling och en chilisås som bland annat består av honung och gochujang. I Christins recept har marinaden en bas av gräddfil, vilket gör att kycklingen blir extra saftig. Hon själv beskriver smakupplevelsen som "ett fyrverkeri i munnen".

Ingredienser

(4 portioner)
1 kg kycklinglårfilé
1 l frityrolja

Marinad
3 dl gräddfil
2 msk risvinäger
1 tsk vitlökspulver
2 tsk paprikapulver
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Chilisås
5 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
4 msk gochujang
4 msk risvinäger
2 msk japansk soja
3 msk strösocker
3 msk flytande honung
1 msk sesamolja

Panering
5 dl vetemjöl
1 msk five spice
1 msk bakpulver
1 msk paprikapulver

Till servering
1 msk sesamfrön
Basmatiris

Gör så här

Skär varje kycklinglårfilé i tre bitar. Häll gräddfil och risvinäger i en stor bunke. Blanda vitlökspulver, paprikapulver, salt och peppar i en skål och gnid in kycklingbitarna med kryddblandningen. Lägg ner kycklingen i gräddfilsblandningen och låt stå i kylen 1 timme.

Medan kycklingen marinerar i kylen: Pressa vitlök och riv ingefära till såsen. Blanda alla ingredienser till såsen i en stekpanna och värm på medelvärme under omrörning i 10 minuter eller tills såsen tjocknat. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.

Blanda alla ingredienser till paneringen i en bunke. Ta upp kycklingen ur mjölkblandningen och vänd runt i mjölblandningen tills alla bitar är täckta med mjöl.

Värm upp frityroljan till 150 grader i en tjockbottnad kastrull. Fritera kycklingbitarna i omgångar i 12 minuter och lägg sedan på ett galler för att rinna av.

När all kyckling friterats, höj värmen på frityroljan till 185 grader. Fritera kycklingen en gång till, i 4 minuter, och lägg tillbaka på gallret.

Värm såsen och blanda med den dubbelfriterade kycklingen. Strö över sesamfrön och servera med ris.

RELATERADE produkter

Liknande läsning