Krydda din vardag: Köttbullar x3

Publicerad av: Lena Unger, 2017-10-11
Taggar:


 

Presenteras av:  


Behöver du middagsinspiration? I Youtubeserien ”Krydda din vardag” visar Louise Johansson, Zassenhaus ambassadör och Sveriges första Mästerkock, hur du enkelt twistar till olika vardagsrätter. En av Louises absoluta favoriter är köttbullar och i andra avsnittet lagar hon tre goda såser som sätter krydda på denna husmansklassiker.

 


KötTbullar

Grundrecept

 4 portioner
500 g blandfärs
1 gul lök, mixad
1 ägg
1 ½ dl mjölk
1 dl ströbröd
1 tsk salt
Svartpeppar, nymalen


Gör så här:

Blanda alla ingredienser för hand eller med en hushållsmaskin. Ställ in smeten i kylskåpet och låt svälla tills den känns fast, cirka 5 minuter. 

Rulla köttbullar av smeten och lägg dem i en ugnsfast form. Ugnsbaka tills de är gyllenbruna och fasta rakt igenom, cirka 10 minuter.
 


 

Köttbullar i tomat- & dragonsås 

Ingredienser

4 portioner
½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk torkad dragon
2 msk olivolja, till stekning
1 msk vinäger
2 msk tomatpuré
1 tsk honung
400 g passerade tomater
Salt 
Svartpeppar, nymalen
1 dl parmesanost, riven


Gör så här:

Fräs lök, vitlök och dragon i olja tills löken är glansig. Tillsätt vinäger, tomatpuré och honung. Rör i passerade tomater och sjud på svag värme i 3-5 minuter. 
Smaka av såsen med salt och nymalen svartpeppar. 

Lägg i och värm köttbullarna i såsen. Toppa med parmesanost och lite mer svartpeppar.
 


 

Köttbullar i teriyakisås med sesamfrön

Ingredienser

4 portioner
1 dl risvin
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk korianderfrön, nymalda
2 tsk ingefära, riven
2 dl japansk soja
Sesamfrön 
½ dl färsk koriander, hackad
 

Gör så här:

Koka upp risvin. Tillsätt vitlök, korianderfrön och ingefära. Rör i sojan och låt sjuda på svag värme i 3-5 minuter. 

Lägg i och värm köttbullarna i såsen. Toppa med sesamfrön och färsk koriander.
 


 

Köttbullar i gräddsås med lingon

Ingredienser

4 portioner
3 dl utspädd kalvfond
3 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
1 tsk japansk soja
2 msk svartvinbärsgelé (alt. sirap eller koncentrerad äppeljuice)
2 msk redningsmjöl
Salt
Svartpeppar, nymalen
1 dl rårörda lingon, till servering
 

Gör så här:

Koka upp kalvfond. Tillsätt grädde, dijonsenap, soja och svartvinbärsgelé. Låt såsen koka ihop i 3-5 minuter. Red av med redningsmjöl och smaka av med salt och peppar. 

Lägg i och värm köttbullarna i såsen. Servera med rårörda lingon.


 

RELATERADE produkter

Liknande läsning