Behöver du middagsinspiration? I Youtubeserien ”Krydda din vardag” visar Louise Johansson, Zassenhaus ambassadör och Sveriges första Mästerkock, hur du enkelt twistar till olika vardagsrätter. En av Louises absoluta favoriter är köttbullar och i andra avsnittet lagar hon tre goda såser som sätter krydda på denna husmansklassiker.
KötTbullar
Grundrecept
4 portioner
500 g blandfärs
1 gul lök, mixad
1 ägg
1 ½ dl mjölk
1 dl ströbröd
1 tsk salt
Svartpeppar, nymalen
Gör så här:
Blanda alla ingredienser för hand eller med en hushållsmaskin. Ställ in smeten i kylskåpet och låt svälla tills den känns fast, cirka 5 minuter.
Rulla köttbullar av smeten och lägg dem i en ugnsfast form. Ugnsbaka tills de är gyllenbruna och fasta rakt igenom, cirka 10 minuter.
Köttbullar i tomat- & dragonsås 
Ingredienser
4 portioner
½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk torkad dragon
2 msk olivolja, till stekning
1 msk vinäger
2 msk tomatpuré
1 tsk honung
400 g passerade tomater
Salt
Svartpeppar, nymalen
1 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Fräs lök, vitlök och dragon i olja tills löken är glansig. Tillsätt vinäger, tomatpuré och honung. Rör i passerade tomater och sjud på svag värme i 3-5 minuter.
Smaka av såsen med salt och nymalen svartpeppar.
Lägg i och värm köttbullarna i såsen. Toppa med parmesanost och lite mer svartpeppar.
Köttbullar i teriyakisås med sesamfrön
Ingredienser
4 portioner
1 dl risvin
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk korianderfrön, nymalda
2 tsk ingefära, riven
2 dl japansk soja
Sesamfrön
½ dl färsk koriander, hackad
Gör så här:
Koka upp risvin. Tillsätt vitlök, korianderfrön och ingefära. Rör i sojan och låt sjuda på svag värme i 3-5 minuter.
Lägg i och värm köttbullarna i såsen. Toppa med sesamfrön och färsk koriander.
Köttbullar i gräddsås med lingon
Ingredienser
4 portioner
3 dl utspädd kalvfond
3 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
1 tsk japansk soja
2 msk svartvinbärsgelé (alt. sirap eller koncentrerad äppeljuice)
2 msk redningsmjöl
Salt
Svartpeppar, nymalen
1 dl rårörda lingon, till servering
Gör så här:
Koka upp kalvfond. Tillsätt grädde, dijonsenap, soja och svartvinbärsgelé. Låt såsen koka ihop i 3-5 minuter. Red av med redningsmjöl och smaka av med salt och peppar.
Lägg i och värm köttbullarna i såsen. Servera med rårörda lingon.