Så här års flyttar vi från altanen in till kökets värme och grillen byts ut mot mustiga grytor och långkok. Nedan bjuder Lisa Lemke på sitt härliga recept på chili, en rätt som definierar hösten!
Det här är verkligen en härlig enkel höstgryta som kommer ifrån Lisa Lemkes kokbok Allt i en gryta. Du slänger ner ett gäng smarriga saker i din gryta, häller över öl och lägger på locket. Sedan kan du göra något annat medan grytan puttrar på spisen. Perfekt inför höstens mysiga tid inomhus när man hellre vill krypa upp i soffan med en bra bok eller kanske ge sig ut i skogen istället för att stå vid spisen hela dagen.
Långkok är fantastiska och smaken blir djupare av att allt har fått puttra samman under lång tid. Många är rädda för att prova då det verkar svårt men det är snarare tvärt om. Prova denna chiligryta till helgen och du kommer att bli glatt överraskad över hur lätt och gott det är.
Ingredienser
Ca 8 portioner
Ingredienser, högrevschili:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 chipotle (rökt torkad jalapeño)
2 lite mildare chili, t.ex. ancho
2 röda paprikor
1 kg högrev
I paket bacon
matolja
2 tsk malen spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
5 dl lager (öl)
1 burk krossadetomater (ca 400g)
ca 5 dl kraftig oxbuljong (mer om det behövs)
salt & svartpeppar
Ingredienser, picklad rödlök:
3-4 rödlökar
5 dl limesaft
1 tsk salt
Tillbehör:
tortillabröd
guacamole
picklad rödlök
limeklyftor
färsk koriander
Gör så här
Högrevschili
1. Skala och hacka gul lök och vitlök. Hacka chipotle och chili. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Strimla baconet. Skär högrev i ca 2 cm stora tärningar.
2. Hetta upp en stor gryta med matolja och bryn köttet i omgångar. Ta upp köttet och lägg det åt sidan. Fräs lök, vitlök och chili till löken är mjuk. Tillsätt paprika, bacon, köttet och alla kryddor. Häll i öl, krossade tomater och buljong så det täcker allt och koka upp.
3. Koka chilin på medelhög värme och under lock i minst 2 timmar eller tills köttet är riktigt mört och vätskan har kokat samman. Rör om då och då under tiden och tillsätt ev. mer buljong om det behövs. Krydda med salt och peppar. Servera med tortillabröd, guacamole, picklad rödlök, limeklyftor och färsk koriander.
Picklad rödlök
1. Skiva löken tunt.
2. Häll över limesaft och salt.
3. Massera allt ordentligt och låt stå i 20 min. Klart!