Matcha mat och vin

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2022-09-15

Presenteras av:  


Vad ska du äta till en fruktig zinfandel? Till en smörig chardonnay, bärig rosé eller en frisk champagne? Vi lär dig matcha rätt maträtt till rätt vin! 


Att para ihop mat och vin kan kännas svårt – särskilt när det finns så många olika druvsorter och vinstilar att välja mellan. Behöver du lite hjälp på traven? Då ska du spana in våra läckra mat- och vintips! 

 

PERFEKTA PAR

...

ZINFANDEL + MEXIKANSKT

Matmässigt brukar zinfandel matchas med rött kött – allra helst i kryddig form. Tänk rökigt, sött och starkt så är du hemma. Recepttips? Birria Tacos

Fler tips
...

RIESLING + ASIATISKT

Till riesling passar såväl fisk och skaldjur som asiatisk mat bra. Ett tips är att testa den koreanska klassikern Bibimbap till en sötare riesling. 

FLER TIPS
...

CHAMPAGNE + PIZZA

Champagne är en fantastisk dryck som passar till såväl skaldjur som ost och pizza. Servera tillsammans med salta ostron, fet fisk eller varför inte en lyxig tarte flambée med potatis och löjrom?

FLER TIPS
...

CHARDONNAY + KYCKLING

Fatlagrad chardonnay, som är fylligare och smörigare i stilen, gör sig extra gott ihop med kycklingrätter av det gräddigare slaget. Ett recepttips är kyckling med picklade betor och vitvinssås.

FLER TIPS
...

ROSÉVIN + GRÖNSAKER

Grillat, kryddigt och örtigt – rosé är ett fantastiskt matvin som passar till flera olika typer av rätter. Recepttips till ett torrt rosévin? Krispiga primörgrönsaker med kryddig hollandaise. 

FLER TIPS
...

CABERNET + ENTRECOTE

Det bästa sällskapet till en fyllig cabernet sauvignon är en lika kraftig maträtt. En tumregel är att gå på mustiga smaker, feta såser och marmorerat kött. Varför inte hängmörad entrecote med gräddsås och äpple?

FLER TIPS
...

RÄTT VIN I RÄTT GLAS

Vill du lära dig mer om vin? I Druvspecifikt med Riedel nördar Jens Dolk ner sig i några av våra vanligaste druvsorter – och i glasen som passar till. 

VINGLASSKOLA

OMNÄMNDA produkter

Liknande läsning