Denna härliga rätt passar perfekt till vårens alla festmiddagar. Här bjuder Andreas Hedlund, Årets Kock 2002, på sitt recept.
Ingredienser
(4 portioner)
600 g grön sparris
4 st ägg
½ dl ättika
salt
½ dl hyvlad parmesan
2 tomater
4 msk olivolja
krasse att garnera med
Gör så här
Koka upp 2 liter vatten med ättika och 1 msk salt. Knäck upp äggen i varsin kopp.
När vattnet kokar, vispa runt vattnet i en cirkel så att vattnet cirkulerar runt. Lägg i äggen, ett i taget genom att försiktigt hälla ner det. Låt sjuda i fem minuter.
Lyft sedan upp äggen i en bunke med kallt vatten, ta bort eventuell överflödig äggvita och lägg sedan på papper.
Dela tomaten i fyra delar, skär bort skal och inkråm. Tärna ner tomatköttet.
Lägg på ett ägg på varje sparristallrik, garnera med hyvlad parmesanost, tomatkött och olivolja. Toppa med krasse.