Laga ett recept av Sveriges Mästerkock Tess Medina! Varför inte en magisk matpaj med purjolök och gruyèreost?
Gör som Tess och laga purjolökspaj till lunch! Tillsammans med en fräsch sallad vinägrett har du en rätt som du kan njuta av året om. Receptet är hämtat från kokboken ”À table med Tess” och är en favorit från tiden då hon bodde i Paris.
Perfekt för en lättare lunch!
Ingredienser
(4–6 portioner)
3 dl vetemjöl
125 g smör
1–2 msk vatten
Fyllning
2 st purjolökar (stora)
Smör (till stekning)
200 g gruyèreost
3 st ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här
Hacka ihop smör och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och låt den vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Fyllning
Ansa och skär purjolöken i centimetertjocka ringar. Stek dem i smör i ca 5 min. Riv osten.
Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk värmen till 200 grader.
Lägg 1,5 dl ost i pajskalet. Lägg på purjolöken.
Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar. Blanda i 2,5 dl ost. Häll äggstanningen i pajskalet. Toppa med resten av osten.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 40 minuter.