Ramenskola – Tantanmen ramen med het kyckling & pak choi
Hemlagad ramen är kärlek i en skål. Testa vårt recept på denna japanska soppklassiker! Här simmar nudlarna i en sötstark buljong och serveras tillsammans med kyckling och pak choi.
Ramen är en japansk favorit som kan varieras på många olika sätt. De viktigaste delarna i en ramensoppa är en välsmakande buljong, ramennudlar samt grönsaker och protein att toppa soppan med. Det som är speciellt med just tantanmen ramen buljongen. Den har en sötstark smak och gräddvit färg som kommer från sojamjölk och tare. Ordet ”tare” betyder sås på japanska, men i det här fallet är taren snarare en kryddig kräm som används till att smaksätta soppan.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Soppa
3 tärningar kycklingbuljong
1,5 l vatten
4 dl sojamjölk
Ramennudlar, färska
Tare
0,5 dl japansk sesampasta
2 msk soja
2 msk vitvinsvinäger
4 st salladslökar, finhackade (den vita delen)
2 tsk chiliolja
Kycklingfärs
1 msk rapsolja
3 st vitlöksklyftor, rivna
300 g kycklingfärs
5 cm ingefära, riven
2 msk gochujang (koreansk chilipasta)
1 msk soja
1 msk sake
Övrig topping
2 st ägg, löskokta och halverade
2 st små pak choi, blancherade och halverade
4 st salladslökar, finhackade (den gröna delen)

Gör så här

Tare: Blanda sesampasta, soja, vinäger, salladslök och chiliolja i en skål. Ställ åt sidan.

Soppa: Häll vatten i en stor gryta. Tillsätt kycklingbuljong och sojamjölk och koka upp. Sänk värmen. Låt soppan sjuda lätt medan du kokar nudlarna och förbereder toppingen.

Kycklingfärs: Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Lägg i kycklingfärs, vitlök och ingefära. Stek tills färsen nästan är genomstekt. Tillsätt chilipasta och fortsätt steka någon minut. Häll i soja och sake och låt sjuda i 3–4 minuter, tills det mesta av vätskan kokat bort.

Servera: Fördela taren i fyra djupa tallrikar. Sleva över soppan och rör runt. Lägg i kokta nudlar, kycklingfärs och blancherad pak choi. Avsluta med en löskokt ägghalva.