Ramenskola – Vegansk ramen med miso & shiitakesvamp
Lär dig att laga egen ramen! Här bjuder vi på en vegansk variant med smakrik buljong och krispiga toppings.
Ramen är en japansk nudelsoppa som många förknippar med snabbmat och studenttider. Men det finns inget snabbt med en riktig ramen som är tillagad från grunden. Soppan bygger på en djup, umamirik buljong som inte sällan tar över ett dygn att tillaga. I det här receptet har vi fuskat lite lagom. Vi har utgått från en färdig grönsaksbuljong som vi sedan har smaksatt med några umamibomber från det japanska köket: misopasta, kombualger och shiitakesvamp. En mer smakrik soppa får du leta efter!
INGREDIENSER
(4 portioner)
Soppa
1 gul lök, hackad
2–3 st vitlöksklyftor, finhackade
1–2 msk rapsolja
2 tärningar grönsaksbuljong
2 l vatten
50 g shiitakesvamp, torkad
2 msk mirin
1 st kombuark (torkade alger)
1 msk misopasta
Svartpeppar
Ramennudlar, färska
Topping
200 g tofu
2 st små pak choi
150 g shiitakesvamp, färsk
1 st polkabeta
2 st salladslökar
4 st noriark
Chiliolja
Furikake eller rostade sesamfrön

Gör så här

Soppa: Hetta upp olja i en stor gryta. Stek löken tills den blir mjuk, ca 3 minuter. Lägg i vitlöken och fortsätt steka tills all lök får färg. Tillsätt den torkade shiitaken, kombu, mirin, vatten och buljong. Låt koka på medelvärme.

Miso: När soppan kokat i 25–30 minuter, ta bort kombuarket från grytan. Tillsätt miso och rör om ordentligt så att misopastan löses upp. Ett tips är att lägga mison i en slev, fylla på med lite soppa och röra runt med en gaffel i sleven (se bild).

Mixa: Smaka av med svartpeppar. Mixa soppan slät, antingen med en mixer eller en mixerstav. Sänk värmen och låt soppan sjuda lätt medan du kokar nudlarna och förbereder toppingen.

Shiitake: Välj ut fyra fina shiitakesvampar. Skär av fötterna, så att endast hattarna är kvar. Gör några snitt på hattarna så att det bildas ett stjärnmönster (se bild). Skär resterande shiitakesvamp i tunna skivor. Stek all svamp några minuter i olja.

Övrig topping: Skär tofun i mindre bitar och stek i olja tills bitarna är krispiga. Dela pak choi-kålen på mitten och sautera hastigt. Skär polkabetorna i tunna skivor på mandolin. Hacka salladslöken fint.

Servera: Lägg de kokta nudlarna i botten på fyra djupa tallrikar. Sleva över soppan. Garnera med tofu, pak choi, shiitake, betor och noriark. Strö över salladslök och sesamfrön. Avsluta med några droppar chiliolja.