Rätter i paletter

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2024-09-12

Förbi är tallriksmodellens dagar. I stället är det Pantones färgkarta som styr menyn i den digitala sfären. Ta hjälp av våra tips för att sätta färg på din tallrik!

Grön glass, lila risotto och rosa pasta – visst är det trendigt att leka med maten. Åtminstone om vi utgår utifrån vad som syns på sociala medier. Här är varje måltid en chans att skapa innehåll som engagerar. Ju fler kulörer, desto bättre.

Vill du också haka på trenden med färgglad mat? Då ska du spana in våra smakfulla tips! 

 

...

BLÅ

Färga mat och dryck blått med himmelsärt, eller "butterfly pea flower" som det heter på engelska. Det är en ört som finns i pulverform och som ger en fin himmelsblå färg till drinken, riset eller brödet.

Se recepttips
...

LILA

Rödkål ger en vacker lila färg till din maträtt. Men så gör även den, mer okända, lila potatisen. Potatisen säljs i pulverform, precis som himmelsärten.

...

ORANGE

På tal om potatis – vill du få fram den där riktigt klarorangea färgen, kanske i pastan eller brödet? Då är den vanliga sötpotatisen ett utmärkt val.

...

GRÖN

En skogsgrön färg? Det kan du få fram med hjälp av bland annat bladspenat. För en mer klargrön nyans? Då är matchapulver ett populärt val.

Se recepttips
...

ROSA

Det är inte alla som gillar den jordiga smaken. Men om du verkligen vill få till en intensivt rosa färg på din rätt är rödbeta den absolut bästa råvaran att färga maten med. Koka, mixa till en puré och addera i hummus och/eller pastasås.

Ett annat tips är att testa ”pink pasta” eller ”Barbie pasta” som det också kallas. En trendig pastarätt med rödbetor som bas och som smaksätts med getost och pinjenötter.

Se recepttips
...

GUL

Förutom klassikern saffran är gurkmeja en vanlig krydda att använda för att få till en gul färg på maten. Tänk bara på att dessa två kryddor har rätt så distinkta smaker, så ett tips är att börja försiktigt och jobba dig uppåt.

...

SVART

Glada färger i all ära, men en nattsvart kulör kan vara minst lika slående – inte minst på bröd eller bakverk. Här är aktivt kol en vanlig ingrediens att använda. Säljs i pulverform.

Se recepttips

RELATERADE produkter