Restfest – Laxtoast med crème fraiche

Publicerad av: Lena Unger, 2021-01-21
Taggar:



Presenteras av:  


Gammalt bröd, middagsrester och halvfulla burkar i kylen. Med lite fantasi kan överbliven mat bli till en helt ny måltid. Testa Thomas Sjögrens läckra restrecept!


Matsvinn är ett stort problem i världen. Vi producerar mycket mer mat än vad vi konsumerar. Tycker du att det är svårt att ta vara på resterna? Ta hjälp av proffskocken Thomas Sjögren! I den här videon ger han nytt liv åt sådant som ofta kastas i komposten. En god middag – för dig, för miljön och för plånboken.

INGREDIENSER

Laxtoast (2 portioner)
4 skivor bröd (t.ex. levain)
50 g spenat
1 st rödlök
0,5 st citron, saft och rivet skal
Ett knippe dill
0,5 st chilifrukt
1 klyfta vitlök
1 bit lax, grillad eller ugnsbakad
1 dl crème fraiche
Olivolja
5–6 st cornichons

...

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda crème fraiche med hackad chili, vitlök och citronskal. Bred ut röran på brödskivorna. Toppa två av skivorna med lax och lägg de andra två som lock på mackorna. Pensla brödet med olivolja. Hetta upp en grillpanna. Grilla brödet på båda sidor tills det får fin färg. Lägg över i en långpanna och fortsätt grilla i ugnen, ca 10 minuter.

Skiva rödlöken i tunna skivor på en mandolin. Lägg löken i vatten och ställ åt sidan. Hacka cornichonsen i mindre bitar. Hacka dillen grovt. Blanda spenat, cornichons, rödlök och dill i en skål. Smaka av med salt, citronjuice och olivolja.

Servera toasten varm med salladen vid sidan om.
 


 

...

Återvunnen matlagningsglädje

Ta hållbarhetstänket hela vägen och laga middagen med Scanpan Pro IQ! Grillpannan har en grund som består av 100 procent aluminium, som bland annat återvunnits av pantburkar och gamla fälgar.

LÄS MER

Omnämnda produkter

Liknande läsning