Säsong för skrei

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2022-02-09

Norsk torsk när den är som bäst – äntligen är det säsong för skrei! Vi tipsar om några recept med den fina fisken i fokus.

Februaris läckerheter finns i sjön. Eller rättare sagt finns i havet vid den nordnorska kusten. Det är nämligen hit som den exklusiva torskvarianten skrei letar sig varje år mellan januari och april. Den vandrar hela vägen från Barents hav vid Norra ishavet, ner till den norska gränsen. 

Skrei är en läcker fisksort med kött av hög kvalitet, som beskrivs som både mer magert och fast än det du finner hos den ”vanliga” torskvarianten. Dessutom är skreien sprängfylld med nyttiga fettsyror, vitaminer och proteiner. En råvara vi mer än gärna bereder plats åt på tallriken, helt enkelt.

Så vad väntar du på? Ta vara på februaris fångst medan du kan! Vi har samlat våra bästa recept med torsk i fokus, som du enkelt anpassar utefter smak, tycke och säsong. 

Säg hej till skrei!
 

FEM FINA FISKAR

...

TORSKRYGG MED BLOMKÅLSCRÈME & SMÖRSÅS

Rostad blomkålscrème, picklad lök och len smörssås. Ja, Thomas Sjögrens recept på torskrygg är lika ljuvligt som det låter. En rätt som gör sig minst lika god med skrei som huvudråvara!

Till receptet
...

MISOBAKAD TORSKRYGG MED PAK CHOI

Är du ett fan av det asiatiska köket? Då ska du spana in vårt recept på misomarinerad torskrygg som ugnsbakas och serveras tillsammans med krispig pak choi. Ett måste att testa! 

Till receptet
...

TORSK WHITE FOOD

Gå all in i köket med Stefan Karlssons läckra fiskrecept ”Torsk white food”. En fantastiskt elegant torskrätt som serveras med vit sparris, vaktelägg och smörstekta brödsmulor. Toppas med havsbuljong mixad med ostron.

Till receptet
...

TORSK BOURGUIGNON

Sugen på att testa något nytt? Spana då in Louise Johanssons recept på Torsk Bourguignon. En egen variant på den franska klassikern som serveras med jordärtskockspuré, champinjonfräs och rödvinssås. 

Till receptet

STEKT TORSK

Stekt torsk är torr torsk? Nej, det stämmer såklart inte. Med några enkla knep visar Thomas Sjögren hur du steker fisken fin och saftig. Precis som proffsen själva! 

 

PRYLPLOCK

 

Skreien är redo. Men är du? Innan du påbörjar dina kulinariska stordåd är det viktigt att se över kvaliteten på de prylar som du har hemma i köket. För alla fiskälskare är en flexibel filékniv och en fiskbenspincett två måsten att ha till hands i köket. Så är även en riktigt bra skärbräda, gjord i ett tåligt material som inte tar åt sig av lukt. Dessa prylar kommer garanterat att underlätta när du hanterar, filéar och förbereder fisken innan tillagningen. Är det stekt skrei som står på menyn? Då är det bäst att tillaga fisken i en belagd stekpanna, så att du minimerar risken för att fisken ska bli torr. Här kommer även en stekspade i rostfritt stål in i bilden. Sist men inte minst – några drag med pepparkvarnen och fisken är redo att serveras. Pepprad och klar. 

OMNÄMNDA produkter

Liknande läsning