Klassiska såser kan verka komplicerade, men när du lyckas kommer de att ta dina rätter till nästa nivå. Lär dig sätta teknikerna som ett proffs i vår såsskola tillsammans med Thomas Sjögren, Årets Kock 2015. Han tar dig igenom folkkära recept som gräddsås, bearnaise och rödvinssås.
En lyxig pepparsås är perfekt att servera till en fin bit kött så som oxfilé, entrecôte, fläskfilé eller varför inte vilt? Här visar Thomas Sjögren sitt recept på mustig peppar- och cognacsås som passar både till vardags och till festliga tillfällen. Såsen får extra mycket smak i form av grönpeppar, rosépeppar, svart- och vitpeppar och såklart den flamberade cognacen! Precis som Thomas säger i videon är det även viktigt att inte snåla med salt och syra när du smakar av såsen innan du serverar.
Ingredienser
(4 portioner)
Matolja
2 st schalottenlökar
1 tsk grönpeppar
1 tsk rosépeppar
½ vitlöksklyfta
Vitpeppar
Svartpeppar
1 dl cognac
3 dl kalvfond
2 dl grädde
½ citron
Salt
Gör så här
Stek schalottenlöken i lite matolja på hyfsat hög värme tills den tagit färg. Blanda i grönpeppar, rosépeppar, lite salt, svart- och vitpeppar och fortsätt steka tills det blivit väldigt aromatiskt.
Riv i en halv vitlöksklyfta och rör runt. Slå sedan på cognac och använd gärna en braständare för att flambera så att alkoholen bränns bort.
När lågorna lagt sig slår du på kalvfonden och grädden. Låt såsen koka ihop i en sauteuse eller kastrull tills du nått konsistensen du vill ha. Smaka av med salt och citron, men sherryvinäger eller rödvinsvinäger går också bra.

Sauteuse – Grunden till en bra sås
Sauteusen har en välvd insida utan skarpa kanter. Det gör att du kommer åt att röra längs hela botten, vilket i sin tur minskar risken för att såsen bränns vid.
LÄS MER