Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or Europe. Sebastian Gibrand och Team Sverige tog hem silvret framför trean Danmark och efter guldpristagaren Norge. Totalt tävlade 20 nationer varav de tio bästa går vidare till världens mest prestigefyllda tävling för kockar: Bocuse d’Or, Kock-VM, i Lyon 2019.
Foto: Viktor Fremling
– Vi har lagt ner mycket träning och slit som gav avkastning, och vi har ett fantastiskt teamwork. Det är det som gör att vi tog ett silver, sa Sebastian Gibrand efter vinsten.
Sundqvist är silversponsorer till Gastronomi Sverige, som står bakom det svenska teamet, och var med i Turin och stöttade med knivar, stekpannor och hejarop. Förutom många från branschen så fanns hela Sebastians familj och flera av hans vänner på plats på läktaren. Vännerna var inte förvånade över att Sebastian tagit sig till tävlingen, eftersom de alltid upplevt honom som målmedveten och fokuserad. Enligt mamma Lillemor har Sebastian, sedan han var liten, drömt om att tävla i Bocuse d’Or.
Under tävlingen fullkomligt kokade läktaren. Även om den svenska hejaklacken gjorde ett gott försök att både synas och höras, så tog de andra nordiska länderna det en bra bit längre med höga hejarop, flaggor, masker och diverse attiraljer. Stämningen i publiken var fantastisk – och så även lagandan i Team Sverige. Sebastian och hans commis Gustav Leonhardt arbetade otroligt fokuserat och effektivt, medan coach Tommy Myllymäki såg till att de höll tidsschemat och fick med alla detaljer. Sebastian var trött, men otroligt nöjd efter tävlingen. Att att ta sig till Bocuse d’Or Europe och att vinna en silvermedalj är en enorm prestation.
– Vilken resa och vilket resultat! Jag är så oerhört stolt och glad. Stort tack till min vapendragare och commis Gustav Leonhardt. Och min coach. Och hela Gastronomi Sverige som möjliggjort allt detta. Nu ska vi fira, sa han efteråt.
Sebastian har en övertygelse i sin matlagning, att de godaste smakerna kommer fram när han vågar vara innovativ i sina val och litar på sin intuition. Han sticker också ut i sina presentationer där inspirationen kommer från arkitektur och design. De båda rätterna som ledde till medaljen tillagades på 5 timmar och 35 minuter och presenterades för en jury för respektive rätt.
2017 är det 30 år sedan den franske kocken Paul Bocuse startade den prestigefulla tävlingen Bocuse d´Or med syftet att belysa kockarnas talang och kompetens.
I förra veckan presenterades det nya Svenska Kocklandslaget. Tillsammans ska de arbeta för att återta ställningen som ledande kockar och konditorer i världen.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.