Smörrebröd på 3 sätt

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2025-03-31
Taggar:

Färsk lax, krämig räkröra eller rustik potatis – vilken variant på smörrebröd väljer du?

Smörrebröd är en dansk klassiker som sällan slår fel, särskilt inte på buffébordet eller som mingelmat. De små rågbröden är både lättlagade och lätta att variera – perfekta att toppa med olika pålägg efter säsong och smak. Här bjuder vi på tre våriga varianter som passar lika bra till festen som till en härlig lunch i solen.

Velbekomme!

INGREDIENSER

Lax & färskost (4 st bröd)

  • 4 skivor rågbröd⁣
  • 100 g färskost
  • 150 g rökt lax⁣
  • 4 st rädisor⁣
  • 0,5 st citron⁣
  • 1 tsk svarta sesamfrön⁣
     

Gör så här

  1. Skär brödet i skivor och bred på färskosten.
  2. Skär rökt lax, rädisor och citron i tunna skivor.
  3. Montera smörgåsarna och avsluta med att strö över sesamfrön.⁣

INGREDIENSER

Räkröra, ägg & tångrom (4 bröd)

  • 4 skivor rågbröd
  • 4 st ägg, kokta
  • 200 g skalade räkor
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk créme fraiche
  • 2 msk rödlök
  • 1 knippe färsk gräslök
  • 0,5 st citron 
  • 4 tsk tångrom
  • Salt & peppar
     

Gör så här

  1. Finhacka rödlök och gräslök. Blanda ihop tillsammans med créme fraiche och räkor. Smaka av med salt, peppar och citronjuice.
  2. Bred ett lager majonnäs på brödskivorna. 
  3. Toppa med äggskivor, räkröra och en sked tångrom.
  4. Garnera med finhackad gräslök.

INGREDIENSER

Potatis, dijonnaise & friterad lök (4 bröd)

  • 8 st potatisar
  • 4 skivor rågbröd
  • 1 st gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 l rapsolja
  • 1 dl majonnäs
  • 1–2 msk dijonsenap
  • 1 msk smör
  • Färsk timjan
  • Mâchesallad
  • Salt & peppar
     

Gör så här

  1. Blanda majonnäs och dijonsenap. Smaka av med salt och peppar och förvara svalt till servering.
  2. Koka potatisen i rikligt saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt svalna.
  3. Skiva löken tunt. Blanda vetemjöl och en nypa salt i en skål och vänd runt lökskivorna i mjölblandningen.Värm upp olja i en kastrull tills den når 160–170 grader. Fritera lite lök i taget, då oljan bubblar ordentligt när löken läggs i. När löken är gyllene, ta upp den med en hålslev och lägg på hushållspapper. Låt svalna.
  4. Bred först smör och sedan dijonnaise på brödet. Skiva potatisen och lägg ovanpå. Toppa med rostad lök, färsk timjan och några blad mâchesallad. 

Relaterade produkter

Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till att vi får samla in information om dig för olika ändamål, inklusive: funktionalitet, statistik och marknadsföring.