Ungersk gulaschsoppa

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2023-02-02
Taggar:

Vår variant på den ungerska klassikern gulasch! En värmande soppa gjord på högrev och potatis, smaksatt med karaktäristiska kryddor såsom kummin och ungerskt paprikapulver. 

 

INGREDIENSER

(4 portioner)

60 g smör
2 st gul lök 
3 st vitlöksklyfta
2 st lagerblad
2 st tomat /eller 300 g krossade tomater 
2 st paprika
3-4 msk ungerskt paprikapulver
1 tsk kummin
600 g högrev
3 st morot
500 g potatis 
150 g rotselleri 
1 stk persiljerot 
1-1,5 l vatten 
salt 
peppar 
 
1 knippe bladpersilja till garnering
bröd till servering 

...

Gör så här

Finhacka lök och vitlök. Putsa köttet och skär i cirka 4 cm stora tärningar. 
 
Fräs löken i en stor gryta med smör tills den är mjuk och glansig (cirka 2-3 minuter). Addera vitlök och stek i 2-3 min till. 
 
Tillsätt köttbitarna och stek i ca. 3-4 min, under omrörning. Häll paprikapulver över köttet och ta bort grytan från plattan (bränns pulvret får det en bitter smak). 
 
Tärna paprika och tomat i stora bitar och addera till grytan. Tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka köttet (cirka 1-1,5 l ). Låt koka upp.
 
Skala och skär rotselleri och persiljerot i stora bitar (tillräckligt stora så att du kan plocka ur dom från grytan igen). 
 
När grytan kokar; tillsätt rotselleri, persiljerot och lagerblad. Krydda med kummin samt salt och peppar enligt smak. Låt koka under lock i cirka 2 timmar (eller tills köttet börjar bli mört). 
 
Skala och hacka morot. Addera till soppan. Skala och tärna potatisen och lägg i när köttet är mört. Låt koka i cirka 20 minuter eller tills rotfrukterna mjuknat. 
 
Plocka ur rotselleri, persiljerot och lagerblad från soppan. Smaka av och tillsätt mer kummin, salt eller peppar om så önskas.  
 
Häll upp i en skål och servera tillsammans med hackad bladpersilja och färskt bröd! 


 

RELATERADE produkter