Välstekt med Scanpan: Spetskål

Publicerad av: Lena Unger, 2018-10-18



Presenteras av:  


Att steka en perfekt biff kräver precision – detsamma gäller en bit fisk, pilgrimsmussla eller kycklingfilé. I Välstekt med Scanpan visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du blir en stekare i världsklass genom att steka i rätt temperatur, tid och stekpanna.


Vit, grön, röd, svart... Kål är en grönsak som finns i många olika färger och skepnader. Vanligtvis serveras kål strimlad eller hackad i sallader, men faktum är att det även är otroligt gott att smörsteka kål. Gör som Thomas och prova med spetskål. Det är en mild variant av vitkål som, med rätt tillagning, blir ett utsökt tillbehör till middagen.

Thomas delar kålhuvudet på längden och steker det i olja med snittytan nedåt. Han steker på hög värme och väljer därför en värmetålig, rostfri stekpanna. När kålen har fått en fin yta vänder han på den, sänker temperaturen och tillsätter rikligt med salt och smör i stekpannan. Efter att ha öst kålen med smör ställer Thomas in pannan i ugnen och låter den baka klart, ca 15 minuter på 160 grader. En perfekt lagad spetskål ska vara mjuk i mitten och samtidigt ha en härligt krispig stekyta.

Stektips!
• Stek på hög temperatur
• Använd en rostfri stekpanna
• Glöm inte smöret
• Laga klart kålen i ugn

 

 

...

Recepttips!

Stekt kål passar utmärkt som tillbehör till grillad mat, men testa gärna att göra en rätt där kålen får vara stjärnan på tallriken. Thomas serverar sin kål med vitlöksstekt panko och en vinägrett på brynt smör. 

Till receptet

Omnämnda produkter

Liknande läsning

Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till att vi får samla in information om dig för olika ändamål, inklusive: funktionalitet, statistik och marknadsföring.