Veganska svampdumplings med buljong och pak choy

Publicerad av: Sofia Rönnkvist, 2020-05-14
Taggar:

Sofia Henriksson stod som vinnare av Sveriges Mästerkock. Testa att laga ett recept ur hennes kokbok Always Hungry, insprerad av hennes resor runt om i världen.

Enligt Sofia själv har dessa veganska dumplings allt och lite till. Detta recept har Sofia lärt sig under resor i Asien, och för att få till en riktigt djup smak använder hon sig av mycket svamp. Receptet är beräknat för fyra förrätter, men går lika bra att göra fler av för att servera som varmrätt.

Ingredienser

Veganska svampdumplingar med buljong och pak choy
(4 förrätter)

Buljong
100 g skogschampinjoner
100 g shiitakesvamp
1 schalottenlök
Matolja att steka i
1 röd chili
2 cm ingefära
2 liter vatten
1 dl torkad karljohanssvamp
1 dl japansk soja
1 dl mirin
2 tsk sesamolja
Salt
Pressad citron

Dumplingar
200 g skogschampinjoner
200 g shiitakesvamp
2 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
4 msk japansk soja
3 dl mirin
2 salladslökar
1 röd chili
2 dl finstrimlad spetskål
1 tsk pressad citron
2 tsk sesamolja
Salt
Gyozablad
2 stora kålblad att ånga på

Garnering
1 röd chili
2 msk risvinäger
1 tsk strösocker
2 pak choy
1 salladslök
½ dl sesamfrön
Några droppar sesamolja
1 dl finhackad mynta
1 ½ dl koriander

Gör så här

Buljong
Hacka den färska svampen och schalottenlöken grovt. Häll matoljan i en kastrull och sätt på medelvärme. Stek svamp och lök cirka 10 minuter. Hacka under tiden chili och ingefära i större bitar och lägg ner i kastrullen. Fyll på med vatten och den torkade svampen. Koka ihop tills nästan hälften av vätskan är borta, det tar 20–30 minuter. Tillsätt soja, mirin och sesamolja. Smaka av med salt. Koka ihop cirka 15 minuter till. Smaka av med soja, citron, mirin och salt. 

Dumplingar
Finhacka svampen och stek i torr stekpanna på medelvärme i cirka 20 minuter. Riv ner ingefäran och pressa ner vitlöksklyftorna i svampblandningen. Häll hälften av sojan i pannan och rör om. Tillsätt även hälften av mirinen. Skiva salladslöken och finhacka chilin. Lägg lök, chili och kål i en skål. Blanda ner svampmixen i skålen och tillsätt resten av sojan och mirinen. Smaka av med citron, sesamolja och salt. 

Lägg ett gyozablad på en skärbräda och lägg cirka en matsked fyllning i mitten av bladet. Doppa ett finger i vatten och dra längs kanten av bladet och vik ihop till en dumpling. Fortsätt på samma sätt tills all fyllning är slut. Lägg dumplingarna på ett kålblad i en bambuångare. Det brukar bli så pass många dumplingar att man kan fylla två våningar. Ställ ångaren över svampbuljongen och ånga under lock tills de är klara, cirka 10 minuter. 

Garnering
Skiva chilin och lägg i en skål med vinäger och socker. Låt dra. Dela pak choyen i fyra delar och ånga i ångaren cirka 5 minuter tills de är lite lätt mjuka. Skiva salladslöken. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna under omrörning tills de fått fin färg och doftar gott. 

Servering
Fyll fyra djupa skålar med buljong och lägg ner några dumplingar och en pak choy i varje. Toppa med sesamfrön, salladslök, chili, sesamolja och örter.