Vin till godis

Publicerad av: Lena Unger, 2024-11-27

Vem har sagt att vin och godis inte passar ihop? Det finns mängder av matchningar som både lyfter din godisupplevelse och ditt vinglas. Vi ger dig fem goda tips!

Vin passar till så mycket mer än mat. De komplexa aromerna kan även lyfta fram och förstärka smakerna i olika typer av snacks och tilltugg – ja, till och med smågodis.

Rätt kombinerat kan vin och godis vara en riktig fullträff som ger dig en smakexplosion i varje tugga. När du väljer vin till din godispåse är det framför allt två saker du ska ta hänsyn till. Det ena är smakerna och det andra är texturen på godiset. Smakmässigt ska du försöka leta efter gemensamma nämnare – exempelvis kryddor, karamelltoner, inslag från olika frukter och bär – men också rena grundsmaker.

Tänk syrligt vin till sura godisar och sötare vin till söta godisar. Det är lätt att tro att sött plus sött blir sliskigt, men oftast blir det faktiskt gott. Om du försöker balansera upp sötman i din godisbit med ett vin med hög syra blir det en mismatch i munnen och risken är stor att vinet lämnar en sur eftersmak.

Texturen påverkar smakbilden på så vis att sträva viner fungerar bättre med karameller och annat hårt godis. Tvärtom ska du välja mjuka viner till gelégodis, gärna med lite syra och mycket frukt.

Så vad väntar du på? Ta ett kliv in i vin- och godisvärlden! 

SALTLAKRITS + SHIRAZ

Intensiteten i saltlakrits matchar du bäst med ett smakrikt rödvin, exempelvis en pepprig shiraz.

S-MÄRKEN + RIESLING

Njut av dina sura S-märken tillsammans med en citrusdriven riesling för att få en frisk kick.

FUDGE + DESSERTVIN

Smörig fudgekola kräver ett dekadent dessertvin – allra helst ett tokaji med smak av honung.

MJÖLKCHOKLAD + PINOT NOIR

Den milda sötman i mjölkchoklad fungerar fint ihop med de lätta, fruktiga tonerna i pinot noir.

GELÉHALLON + ROSÉ

Geléhallon och rosévin är en härlig kombination – sött, friskt och fruktigt i perfekt harmoni.

Relaterade produkter