Det finns många faktorer som påverkar hur ett vin doftar och smakar – inte minst temperaturen. Ta hjälp av vår guide för att maximera din vinupplevelse!
Hur varmt ska ett vin vara? Det beror helt och hållet på vilken typ av vin du har i flaskan. Ofta gör vi misstaget att servera vita viner för varma och röda viner för kalla. En vanlig, och tyvärr felaktig, regel är att rött vin smakar bäst vid rumstemperatur. Är vinet varmare än 20 grader smakar det snarare kvalmigt och kokt. Inte heller är det en god idé att skåla i ett vitt vin som kommer direkt från kylskåpet, eftersom kylan dämpar fruktigheten och aromerna i vinet.
Här nedan har vi listat några vanliga viner och vilken temperatur vi rekommenderar.

BUBBEL
Servera mellan: 7–9°C
7°C – Asti
8°C – Cava
8°C – Prosecco
9°C – Champagne

LÄTTA VITA VINER
Servera mellan: 7–10°C
7°C – Rosé
8°C – Sauvignon Blanc
9°C – Pinot Grigio
10°C – Riesling

KRAFTIGA VITA VINER
Servera mellan: 10–13°C
10°C – Chablis
11°C – Chardonnay
12°C – Viognier
13°C – Montrachet

LÄTTA RÖDA VINER
Servera mellan: 14–15°C
14°C – Beaujolais
15°C – Pinot Noir
15°C – Barbera
15°C – Grenache

KRAFTIGA RÖDA VINER
Servera mellan: 15–16°C
15,5°C – Malbec
15°C – Merlot
15°C – Cabernet Sauvignon
16°C – Syrah
SÅ HITTAR DU TEMPERATUREN
För att veta vilken temperatur vinet har kan du använda dig av en vintermometer som du fäster runt halsen på flaskan. Har du ingen sådan? Då finns det några enkla knep att ta till. I videon visar vi bland annat hur du tempererar röda och vita viner – och hur du snabbkyler champagne.
