Vinets rätta temperatur

Publicerad av: Lena Unger, 2021-08-27

Presenteras av:  

 

Det finns många faktorer som påverkar hur ett vin doftar och smakar – inte minst temperaturen. Ta hjälp av vår guide för att maximera din vinupplevelse!

Hur varmt ska ett vin vara? Det beror helt och hållet på vilken typ av vin du har i flaskan. Ofta gör vi misstaget att servera vita viner för varma och röda viner för kalla. En vanlig, och tyvärr felaktig, regel är att rött vin smakar bäst vid rumstemperatur. Är vinet varmare än 20 grader smakar det snarare kvalmigt och kokt. Inte heller är det en god idé att skåla i ett vitt vin som kommer direkt från kylskåpet, eftersom kylan dämpar fruktigheten och aromerna i vinet.

Här nedan har vi listat några vanliga viner och vilken temperatur vi rekommenderar.


...

BUBBEL

Servera mellan: 7–9°C

7°C – Asti
8°C – Cava
8°C – Prosecco
9°C – Champagne

...

LÄTTA VITA VINER

Servera mellan: 7–10°C

7°C – Rosé
8°C – Sauvignon Blanc
9°C – Pinot Grigio
10°C – Riesling

 

...

KRAFTIGA VITA VINER

Servera mellan: 10–13°C

10°C – Chablis
11°C – Chardonnay
12°C – Viognier
13°C – Montrachet

...

LÄTTA RÖDA VINER

Servera mellan: 14–15°C

14°C – Beaujolais
15°C – Pinot Noir
15°C – Barbera
15°C – Grenache

...

KRAFTIGA RÖDA VINER

Servera mellan: 15–16°C

15,5°C – Malbec
15°C – Merlot
15°C – Cabernet Sauvignon
16°C – Syrah



SÅ HITTAR DU TEMPERATUREN




För att veta vilken temperatur vinet har kan du använda dig av en vintermometer som du fäster runt halsen på flaskan. Har du ingen sådan? Då finns det några enkla knep att ta till. I videon visar vi bland annat hur du tempererar röda och vita viner – och hur du snabbkyler champagne.

RELATERADE produkter

Liknande läsning