Wine for dummies

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2021-08-20

Presenteras av:  

 

Vill du lära dig att tala vin, flytande? Då ska du spana in vårt vinlexikon! Här har vi samlat termer, ord och uttryck som hjälper dig att gå från vinnovis till vinexpert.

Vin är trendigare än någonsin och det märks. Om inte på antalet lokala vinbarer och småskaliga vinleverantörer, så på det generella sättet som vi idag talar om vin. Ja, för visst är det så att det växande intresset för drycken har givit upphov till en och annan självutnämnd vinexpert? En skara hobby-sommeliers som inte räds att slänga sig med ord som Pet nat, bouquet, naturvin, ekfatslagring och dekantering.

Att tala vin blir alltmer vanligt och för att hänga med i svängarna så gör du rätt i att läsa på. Men varför göra det svårt för dig? I vårt lexikon har vi samlat några av de vanligaste och viktigaste vintermerna. Det ordförråd du behöver för att tala vin flytande – helt enkelt.

 

Vinordlista från A – Ö

               


Amarone

Amarone, eller Amarone della Valpolicella, är ett italienskt rödvin. Vinet kommer från Veneto och tillverkas i vindistriktet Valpolicella.

Barrique

Ekfat på 225 liter som används vid lagring av vin.

Barolo

Ett rött DOCG-vin från Piemonte i norra Italien. Barolo görs enbart på druvan Nebbiolo och kräver en alkoholhalt på minst 13 procent.

Bourgogne

Välkänt vindistrikt i östra Frankrike. Till Bourgogneviner hör vanligtvis lättare, eleganta viner av hög kvalitet. De vanligaste druvsorterna som odlas här är Pinot Noir, Chardonnay och Gamay. 

Bouquet

Ord för vinets doft och smak. Bouqueten beskrivs ofta i termer av komplex eller enkel.

Brut

Mått för torrhetsgraden i mousserande vin och champagne. ”Brut Nature” eller ”Extra Brut” är de viner med lägst sockerhalt.

Cabernet franc

Blå druva från Frankrike som är nära besläktad med Cabernet Sauvignon. Vinerna kännetecknas av hög syra och rika tanniner.

Cabernet sauvignon

Välkänd druvsort med ursprung i Bordeaux, Frankrike. Druvan är en korsning mellan den blå druvan Cabernet Franc och den gröna Sauvignon Blanc.

Cava

Mousserande vin från vindistrikt tillhörande den spanska regionen Katalonien.

Chablis

Småskaligt, franskt vindistrikt som tillhör den välkända vinregionen Bourgogne. Viner härifrån görs på den gröna druvan Chardonnay och karaktäriseras främst som väldigt torra, med hög syra.

Chardonnay

Grön, lättodlad druva som bland annat används i Champagne. Chardonnay ses som något av en superdruva för tillverkning av vita viner och är vanligt förekommande i vinländer som Frankrike, USA och Australien.

Côtes

Franskt ord för ”kust”, ”kulle” eller ”sluttning”. Förekommer i bland annat Côtes du Rhône eller Côtes de Provence.

Cuvée

Franskt ord för ”blandning”.

Dekantering

Syresättningsprocessen som sker när du häller över vin från flaska till karaff. Vid dekantering är det vanligt att vinet ”blommar ut” och skiljs från bottensatsen.


DOC

Italiensk klassificering för att säkerställa kvaliteten på viner som produceras i landet. Ordet är en förkortning av Denominazione di Origine Controllata och betyder ”kontrollerat ursprung”. För att en vinproducent ska kunna sätta DOC på etiketten måste vinets ursprung vara kontrollerat och druvsorten ska härröra från just det distrikt där tillverkningen sker.

DOCG

Den högsta klassificeringen av italienska viner. Ordet är en förkortning av Denominazione di Origine Controllata e Garantita och betyder ”kontrollerat och garanterat ursprung”. Innan ett vin kan stoltsera med DOCG på etiketten behöver det ha varit DOC-klassificerat i minst fem år. 

Ekfatslagring

Lagringsmetod som innebär att vinet, efter fullföljd alkoholjäsning, får ligga i tunnor gjorda av ek. Detta för att ge karaktär åt vinet. Som exempel kan ett vitt vin gjort på druvan Chardonnay få en frisk och citrusaktig smak när det lagras i tank. Lagras det däremot på ekfat får vinet en smörig, fyllig och betydligt mer kraftfull karaktär.

Filtrering

Teknik som används under vinprocessen, i syfte att avlägsna partiklar från vinet.

Fruktigt & Smakrikt vin

Generell beskrivning av röda viner med tydlig fruktsyra. Vinerna har ofta ungdomliga aromer och kan vara såväl mjuka och lätta som sträva och fylliga. Ett vanligt inslag är smak och doft av mörka bär.

Fällning

Biprodukt av döda jästceller i vinet. Fällningen kan avlägsnas genom dekantering.

Gamla världen

Paraplybegrepp som används för att beskriva viner från traditionella europeiska vinländer. Hit hör länder som exempelvis Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland.

Korkdefekt

Term för att beskriva vin som är påverkat av ämnet trikloranisol (bildas i mötet mellan vinets bakterier och klorämnen i vinflaskans kork). Ett vin med korkdefekt luktar unket och betraktas som förstört.

Kryddigt & Mustigt vin

Generell beskrivning av rött vin med kraftfull karaktär. Kryddiga viner kan vara fatlagrade eller ha mognadstoner. Vanliga inslag är smak av kanel, svartpeppar, choklad och kryddnejlika.

Maceration

Maceration är en process som främst används vid framställning av rött vin. Krossade druvskal, druvkärnor och stjälkar får ligga kvar i musten för att ge vinet smak, färg och tanniner.

Merlot

Blå druvsort som odlas världen över, men som har sitt ursprung i Bordeaux. Merlot ger ofta mjuka och saftiga viner med smak av plommon.

Mjukt & bärigt vin

Generell beskrivning av röda viner som inte är fatlagrade. Vinerna är ofta lätta och friska med inslag av röda bär.

Naturvin

Ett paraplybegrepp för vin som framställs med minimal yttre påverkan. Några vanliga delar är ekologisk odling, handskörd, naturlig jäst samt ett avståndstagande från tillsatser och filtrering. Vad som är och inte är naturvin är en omdiskuterad fråga, då det inte finns någon officiell certifiering.

Nya världen

Paraplybegrepp som används för att beskriva viner från länder som är ”nya” inom vinproduktion. Hit hör vinländer som exempelvis Chile, Argentina, Sydafrika och USA. 

Pet nat

Naturligt, mousserande vin. Namnet är en förkortning av franskans ”pétillant naturel” som syftar på icke filtrerade viner som fått jäsa klart i flaska.


Pinot noir

Blå vindruva som är vanligt förekommande i röda Bourgogneviner. Det är också en av tre druvor i klassisk Champagne. Beskrivs oftast som en av de mer känsliga och svårodlade druvsorterna.

Primitivo

Italiensk benämning för druvan Zinfandel. Primitivoviner har i regel sitt ursprung i Apulien, södra Italien. Typiskt för vinerna är inslag av mörk, söt frukt och kryddig peppar.

Prosecco

Mousserande vin med ursprung i norra Italien.

Reserva

Spansk kvalitetsnivå för viner som har lagrats en viss tid på ekfat och flaska.

Riesling

Aromatisk grön druva med ursprung i Tyskland. Viner gjorda på Riesling är i regel friska, men kan ha både torr och söt karaktär.

Sauvignon blanc

Populär grön druvsort som odlas i flera olika vinregioner, världen över. Druvan har en hög syra som påminner om Riesling.

Sec

Mousserande vin som innehåller mellan 17 till 35 gram socker/liter.

Sediment

Ett annat ord för bottensats. 

Shiraz

Benämning på druvsorten Syrah i nya världens vinländer. Shirazviner är ofta något mer varma och smakrika än Syrahviner från Frankrike, eftersom de odlas i ett varmare klimat. 


Stramt & nyanserat vin

Generell beskrivning av röda viner som upplevs som sträva, torra och/eller friska. Att ett vin är nyanserat innebär att det har flera olika aromer. Mörka bär, fat, ceder, choklad och kaffe är några vanliga exempel.

Syrah

Blå druvsort med ursprung i norra Rhône, Frankrike. Viner gjorda på Syrah är ofta kryddiga och kraftiga, med hög halt av syra. I vinländerna Australien, Chile och Sydafrika går druvan under namnet Shiraz.

Tanniner

Naturligt ämne som finns i de flesta växter, inklusive druvors skal, stjälkar och kärnor. Tanniner bidrar till vinets strävhet och är det som gör att många röda viner upplevs beska eller torra på tungan.

Valpolicella

Populärt vindistrikt beläget i norra Italien. Området ligger i den italienska provinsen Verona, öster om Gardasjön.

Viejo

På spanska betyder Viejo ”gammalt vin”. Hit klassificerar sig viner som lagrats i minst tre år.

Zinfandel

Välkänd blå druva med ursprung i Kalifornien, USA. Zinfandelviner är oftast väldigt fruktiga och generösa. Vanliga inslag är mörka bär och peppar.
 



 

...

Vilket vin är du?

Den glamorösa minglaren, svårflörtade charmören eller den energiska glädjespridaren – vilken vinkaraktär är du? Gör vårt quiz för att ta reda på vilket vin som matchar med just din personlighet.

GÖR QUIZET

RELATERADE produkter

Liknande läsning