Ingen middag är fulländad utan något gott till efterrätt. Vad sägs om glass med smak av citrusfrukten yuzu? Bakom receptet står Mästerkocken Christin Kashou.
Yuzu är en citrusfrukt som ursprungligen kommer från Ostasien, där den används i allt ifrån maträtter till bakverk och drycker. Här är en variant av yuzuglassen som Christin serverade i finalen av Sveriges Mästerkock. Receptet kommer från kokboken ”Mina asiatiska favoritrecept”.
Ingredienser
Yuzuglass
1 ägg
2 äggulor
2,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
120 ml yuzu-juice
1 yuzu eller mandarin
Mandelflarn
1 dl skalad mandel 50 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 msk honung
1 msk vetemjöl
0,5 msk mjölk
Till servering
Servera gärna med en saltstänkt kolasås
Gör så här
Yuzuglass
Vispa ihop ägg, äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.
Vispa grädden i en annan skål.
Blanda ihop äggsmeten och grädden med en slickepott. Tillsätt yuzu-juice och rivet skal från yuzu eller mandarin. Blanda ihop smeten och kör in i glassmaskin eller frys i minst 3 timmar.
Mandelflarn
Finhacka mandeln. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mandeln och de övriga ingredienserna. Koka på svag värme i 2 minuter.
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 6–7 minuter. Låt svalna något och böj sedan över en kavel.