Frida Ronge

Frida Ronge är något av en visionär inom nordisk-japansk matlagning. Hon var med och startade upp restaurangen VRÅ i Göteborg och blev senare kulinarisk ledare för TAK i Stockholm och Oslo. 2013 utsågs Frida till Årets Rising Star av White Guide och 2017 till Årets Smakskapare på Restauranggalan. Därtill har hon vunnit Karin Franssons mentorpris samt tagit en silvermedalj i världsmästerskapet Seven Sushi Samuraj i London. 

När Frida började att arbeta som kock värdesatte hon främst kvaliteten på råvaran – smak, textur och utseende. Idag tycker hon att det är lika viktigt att veta att råvaran kommer från ett hållbart ställe på planeten för att maten ska smaka gott. Detta har bland annat lett till att hon blivit engagerad Hungerprojektet och blivit delägare i företaget Kobb, som specialiserar sig på hållbar sjömat. Hennes roll hos Strawberrygruppen har också utvecklats, där hon idag arbetar som Creative Leader för Sustainable Food Experience. Utanför branschkretsar är Frida främst känd som kock i Nyhetsmorgon på TV4 och för sina prisade kokböcker med nordiskt-japanskt tema. Hos oss på Sundqvisdt är hon ambassadör för knivvarumärket Yaxell.

FUNKTIONELLA KONSTVERK

Yaxell har sitt säte i Seki i Japan. Staden är känd som den japanska kniv- och svärdtill­verkningens huvudstad. Yaxell har tagit vara på kunskaperna, som gått i arv i generationer, och i sin tillverkning kombinerar de ny teknik med traditionellt hantverk. Knivarnas otroliga skärpa och fascinerande damaskusmönster har gjort dem populära i såväl restaurangkök som hos kvalitetsmedvetna hemmakockar. 

FRIDAS RÄTTA ELEMENT

Ute är det nya inne – i alla fall när det gäller matlagning. Men vilket är det bästa utflyktsreceptet och vad bör alltid finnas i packningen? Det har Frida svaret på.

FRIDAS SUSHISKOLA

Ta din hemgjorda sushi till en ny nivå! I sin sushiskola visar Frida hur du lyckas med allt ifrån sushiris, till nigiri och olika typer av makirullar. 

OKONOMIYAKI MED RÄKOR

Laga Fridas favorit! Okonomiyaki är en väldigt populär japansk, street food-rätt. Det är en kålpannkaka toppad med godsaker såsom tonkatsusås, sesamfrön och salladslök.