Temaki – sushi-tacos

Publicerad av: Lena Unger, 2025-09-18
Taggar:

Tycker du att hemgjord sushi verkar krångligt? Prova Frida Ronges recept på temaki. Sushi har aldrig varit enklare – eller roligare!

Glöm pillet med nigiri och makirullar. Temaki, eller sushi-tacos, är en lättsam variant av sushi som passar utmärkt att servera till familj eller vänner. Låt gästerna plocka sina favoritingredienser och bygga egna strutar! Frida Ronges goda recept bjuder på en kombination av färsk röding, perfekt sushiris, smörstekta kantareller, kålrotsgari och sojamajonnäs.

Japanska tacos – på svenskt vis!

Ingredienser

Temaki (4 portioner)

  • Sushiris, kokt
    0,5 l
  • Rå fisk (helst röding eller gös)
    400 g
  • Kantareller (alt. enoki eller ostronskivling)
    250 g
  • Smör, till stekning
  • Gurka
    0,5 st
  • Noriark
    12 st
  • Gräslök
    1 knippe
  • Salladsblad
    12 st
  • Shisoblad (alt. krasse eller koriander)
    6 st
  • Furikake (alt. rostade sesamfrön)
    3 msk

Snabb kålrotsgari

  • Kålrot, skalad och hyvlad
    ca 2–3 dl
  • Ingefära, skalad och riven
    ca 2 msk
  • Sushi-su
    1 dl

Sojamajonnäs

  • Majonnäs
    2 dl
  • Soja
    1 msk
  • Sesamolja
    2 tsk

Till servering

  • Forell-, lax- eller löjrom
  • Soja
  • Ätbara blommor
  • Shichimi togarashi (valfritt)

Gör så här

Tillbehör

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

  • Lägg ingredienserna till kålrotsgarin i en kastrull. Värm upp allt på låg värme i några minuter, tills kålroten mjuknar. Låt svalna.

  • Putsa och ansa kantarellerna. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek svampen på medelvärme tills den är gyllenbrun. Tillsätt gräslöken mot slutet av stekningen och vänd runt.

  • Plocka salladen i blad, skölj och torka dem. Skär gurkan i avlånga stavar. Dela noriarken på hälften.

  • Blanda ingredienserna till sojamajonnäsen.

Röding

  • Skär fisken i ca 0,5 cm tjocka skivor eller i 2 x 2 cm stora kuber.

  • Tips! Ha gärna en skål med vatten bredvid dig när du skär, så att du kan blöta bladet emellanåt och få skarpare snitt.

Servering

  • Lägg upp alla tillbehör på fat och i små skålar, för att göra det enklare att sätta ihop temakin.

  • Börja med att lägga en riskudde på ett noriark. Strö över furikake och klicka ut lite sojamajonnäs. Fortsätt fylla på med önskade ingredienser och rulla ihop noriarken till strutar.

  • Toppa med rom, soja, några ätbara blommor eventuellt en nypa shichimi togarashi.

  • Tips! Temaki är som godast när noriarket fortfarande är krispigt, så det bästa är att montera strutarna och servera direkt.

Relaterade produkter